Christianitter frikøber staden fra staten

Christianias beboere har mandag aften stemt ja til en aftale med staten og frikøber dermed en del af fristaden

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beboerne på Christiania har ved et fællesmøde mandag aften besluttet at stifte en fond og frikøbe dele af Christiania fra staten.

Det oplyser en pressetalsmand for fristaden til Ritzau.

- Med aftalen frikøber Christiania dele af området efter otte års usikkerhed og politisk uro, hvor Christiania til stadighed har været genstand for politisk rundbold, siger Thomas Ertmann.

Med aftalen går Christiania ind i en helt ny økonomisk konstruktion, som ifølge Ertmann har krævet mange møder, overvejelser og ofre.

Forbliver et alternativt samfund

Men de godt 700 voksne christianitter glæder sig nu over, at de med den endelige beslutning om at frikøbe dele af fristaden, kan fortsætte som et alternativt samfund med værksteder, eksperimenterende teater- og musikscener og alternativt byggeri.

- Det har været vigtigt for Christiania, at det kan fortsætte som alternativt samfund, hvor det er Christiania selv, der skal renovere og udvikle fristaden.

- Med frikøbet sikres fristaden som et samfund med fælleseje, uden privat ejendomsret, hvor vi kan fortsætte som et kollektiv i én fælles organisation, siger Thomas Ertmann.

Ifølge ejerskabsaftalen, som DR Nyheder tidligere er kommet i besiddelse af, er der lagt op til, at Christiania kan bevares, som det er i dag.

Christianitterne kommer til at betale 76,2 millioner kroner - eller 3500 kroner per kvadratmeter - for den del af området, der kan frikøbes, mens den årlige leje for de andre områder og bygninger løber op i seks millioner kroner.

Dertil kommer en pris på 40 millioner kroner for retten til nybyggeri og udvidelser.

/ritzau/