Christiania siger køligt nej til overvågning - men er lunken overfor hashhandlen

Et fællesmøde på Christiania torsdag aften sluttede ifølge Risenga Manghezi fra pressegruppen, uden »de store beslutninger« blev truffet.

På billedet ses hash og en joint købt 5. sept 2016 på Christiania, tre dage efter christianitternes rydning af boderne i Pusher Street. I dag er der fortsat ikke boder, men der sælges stadig cannabis. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Beboerne på Christiania mødtes torsdag aften til fællesmøde om situationen i Pusher Street. Men som et medlem af pressegruppen skrev til Berlingske kort efter mødet:

»Ingen breaking news i aften«.

Christianitternes holdning til åbenlys hashhandle i Pusher Street er tilsyneladende fortsat uafklaret.

»Det har været et interessant møde, men der er ikke truffet de store beslutninger,« lyder det fra medlem af pressegruppen på Christiania, Risenga Manghezi, som ikke forklarer nærmere.

På dagsordenen til fællesmødet var blandt andet de to punkter:

»Overvågning/samarbejde med politiet« og »Åbenlyst hashmarked - hvordan?«

Siden to betjente og en civil person 31. august blev ramt af skud på Christiania af en person med tilknytning til hashhandlen i Pusher Street, og siden christianitterne to dage senere ryddede Pusher Street for hashboder, er Fristaden og ikke mindst kriminaliteten, der er forbundet med hashhandlen, igen kommet i fokus.

Under rydningen af Pusher Street opfordrede christianitterne hashrygere til at købe deres cannabis andre steder. Men selv om hashboderne er væk, er handlen der stadig.

Ifølge Københavns Politi er det også »det samme persongalleri« som før skyderiet, der står bag handlen.

Det har rejst spørgsmålet, hvad christianitternes holdning egentlig er til det åbenlyse marked i kølvandet på skudepisoden, hvor to betjente blev ramt. Den ene betjent, som blev truffet i hovedet, er ifølge seneste melding fortsat i kritisk tilstand.

I onsdagens Berlingske forklarede Kirsten Larsen fra pressegruppen på Christiania, at nedrivningen af boderne i Pusher Street mere skulle ses som »et symbol«, og at beboerne ingen intentioner har haft om at slippe af med hashhandlen.

»Det er der ikke noget ønske om,« sagde hun.

Men torsdag før fællesmødet tog et andet medlem af pressegruppen, Ole Lykke, afstand fra den holdning.

»Der er mange af os, der er rigtig fornærmede over det der,« siger han til DR.

Christianit Ole Lykke præciserer:

»Vi er meget interesseret i at få hashhandlen ned på et niveau som i resten af København, og vi er meget interesseret i, at der kommer styr på hashhandelen«.

Politiets ødelagte kameraer

Hvad angår punktet på dagsordenen om »Overvågning/samarbejde med politiet«, er der tilsyneladende mere enighed blandt christianitterne.

Københavns Politi forsøgte sidste weekend ad to gange at sætte overvågningskameraer op i Pusher Street. Men begge gange blev kameraerne taget ned af ukendte gerningsmænd.

Forinden havde christianitterne gennem Fonden Fristaden Christiania, som officielt ejer området på vegne af beboerne, givet politiet skriftlig besked om, at Fonden hverken kan eller vil modsætte sig opsætningen af kameraer.

Denne udmelding blev af politiet tolket som et gennembrud i samarbejdet mellem ordensmagen og Fristaden.

»Det er relativt forudsigeligt, at kameraerne blev revet ned. Og mit indtryk er, at det har politiet også vidst«, siger Risenga Manghezi fra pressegruppen til Ritzau:

»Der har været ærgrelse over, at Christiania ikke var bedre til selv at forklare, at vi ikke syntes, det var en holdbar løsning«.