Christiania accepterer videoovervågning

Politiet betragter Christianias accept af videoovervågning af Pusher Street som skelsættende. Christianitterne er dog mere forbeholdne.

ARKIV Ritzau. Christiania har i et brev til politidirektør Thorkild Fogde oplyst, at man ikke vil modsætte sig videoovervågning i Pusher Street. (Christianitter rydder Pusherstreet 2. september 2016. Et skilt med fotoforbus i Pusher Street bliver overmalet.(Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Christiania meddelte torsdag i et brev til Københavns Politi, at man ikke vil modsætte sig en midlertidig videoovervågning i Pusher Street.

Beslutningen blev truffet af christianitterne på et fællesmøde, efter at Københavns Politi havde fremsagt sit bud på, hvordan hashhandlen skal holdes ude af Pusher Street. Politidirektør Thorkild Fogde betragter christianitternes accept som et endnu vigtigere skridt mod en varig forandring af Pusher Street end forrige uges rydning af hashboderne.

»Det er en mere skelsættende beslutning. Boderne er blevet taget ned tidligere, og alligevel er hashhandlen sivet tilbage, men det her er med til at tydeliggøre, at det bliver anderledes denne gang. Christiania er ikke nødvendigvis ideologisk tilhængere af videoovervågning, men christianitterne anderkender, at det er nødvendigt,« siger han.

Christianitterne understreger over for Ritzau, at det kun er et modstræbende ja til videoovervågning.

»Det er ikke vores kop te. Her på Christiania er der ikke mange, der synes, at overvågningssamfundet er fedt. Det er et indgreb i borgernes frihed at blive overvåget, Men hvis det er begrænset tid, kan man vel bide i det sure æble,« siger Kirsten Larsen, der torsdag passer presse-telefonen.

Det, at christianitterne giver deres accept til videoovervågning af gaden, er noget af en udvikling, hvis man tager i betragtning, at man for få uger siden kunne få en hård og endda voldelig medfart, hvis man fotograferede i Pusher Street, hvor »fotografering forbudt«-skilte prægede gaden.

Politiet har dog haft mulighed for at videoovervåge i og omkring gaden før. Det blev tydeligt med Operation Nordlys, hvor videooptagelser indgik i bevismaterialet i de efterfølgende retssager.

Men den fremover mere tydelige videoovervågning kan have den præventive effekt, at folk vil stoppe med at handle i gaden, forklarer vice- politiinspektør og leder af Københavns Politis Task Force Pusher Street, Dannie Rise.

»De, der handler på Pusher Street, vil finde et andet sted at handle, for der er jo ingen, der gider at blive filmet, mens man køber hash,« siger han.

Københavns Politi oplyser, at man er opmærksom på, at hashhandlen kan sprede sig til resten af byen, og at man har gennemført aktioner i Lundtoftegade og i Nørrebroparken.

Christiania imødekommer også politiets krav om mere gadebelysning på Fristaden, frie tilkørselsforhold for politiet og indkørselsforbud for taxaer i Prinsessegade.