Christian Webber lagde nervøsiteten bag sig efter 1.000 udspring

I denne weekend finder verdensmesterskaberne i Swoop Freestyle sted. Berlingske var med under fredagens træning, hvor vi fulgte den danske deltager Christian Webber.

Det er første gang at VM i Swoop Freestyle finder sted. Og København har fået æren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Foran et telt ved Søværnets Officersskole står et par fyre og snik-snakker med hinanden om vejret og almindeligheder. De snakker engelsk og har markerede muskler. Bag dem inde i teltet flyder faldskærme, liner, tasker og midt i det hele står 30-årige danske Christian Webber og pakker sin specialdesignede faldskærm sammen i en lille rygsæk, der vejer 10 kilo.

En lyshåret fyr med blå øjne der lige nu taler med journalister om, hvordan man springer ud af en helikopter fra 1500 meters højde over København og lander direkte halsbrækkende i Peblinge Sø foran stimer og klumper af mennesker, der vil se luftkunstnerne udføre tricks.

Christian Webber er nemlig Danmarks eneste deltager ved verdens første VM i Swoop Freestyle, som i weekenden finder sted i København. Han er én ud af 18, og da Berlingske taler med ham, er det kun kort tid før, han sætter sig ind i helikopteren, stiger op og dykker ned til sit første ud af to træningsspring fredag eftermiddag. Ambitionen er en podieplads. Swoop går i korte træk ud på at lave at lave tricks hen over vandet. Man skal snitte vandet på forskellig vis, før man lander på en platform, der til anledningen ligger ude Peblinge Sø. Ryger man i vandet, får man ikke særlig mange point af de fem dommere, der overværer luftens helte.

Og måske kan du forestille dig, hvordan det vil suge i maven blot ved tanken om at skulle manøvrere sig stilfuldt ned gennem de højere luftlag uden at slå sig selv fordærvet, men Christian Webber er ganske rolig. Måske med en stresspuls på 50. Han skal udføre to tricks.

»Jeg er fascineret af at flyve. Det er det tætteste, vi kommer på fuglene og på at føle, at man kan flyve. Når man kommer flyvende over vandet med tunnelsyn og kun fokuserer på det, der er lige foran én og samtidig kan administrere det – det giver en tilfredshedsfølelse. Men jeg er også konkurrencemenneske, og jeg synes, konkurrence er super sjovt,« siger han. Nervøsiteten har han stort set lagt bag sig. Det skete efter 1.000 udspring.

De to tricks han skal udføre, efter han har lavet et drej på 630 grader – næsten to gange rundt om sig selv – for at få fart på, lyder som følgende: Han laver »Ghostrideren«, hvor han retter skærmen ud, så han flyver over vandet, sænker sig med fødderne, der rører vandet og slipper alt styretøj og håber på at svæve 50-60 meter før han lander på platformen. I sit andet spring flyver han ind fra siden over træerne, drejer skærmen med foden i vandet, laver en halvcirkel, så han bliver retvendt mod platformen og udfører en »Superman«. Kroppen lænes fremad, og brystkassen kun er 20 centimeter over vandoverfladen. Derefter skal han lande på platformen.

»Jeg vil gerne lave mit trick så rent som muligt. Det giver flere point, og jeg går efter at vinde. Men de drenge her, de er erfarne, der er nogle af dem, der har 20.000 spring,« siger han og fortæller, at alle udspringere samlet har 150.000 spring.

Christian Webbers forældre er her også og er kommet fra Skanderborg, og det var dengang, han stadig boede ved dem, at faldskærmsudspring meldte sig. Hos en studievejleder i folkeskolen, som han fortalte, at han ville på efterskole med følgende krav:

»Der skulle være sejlads, dykning, windsurfing… og faldskærmsudspring. Og jeg tænkte »det finder han aldrig«,« smiler Christian Webber. Studievejlederen var kompetent og fandt en sådan efterskole, og siden forelskede Webber sig i især luften. Han elsker fart, og det kun godt, for han kan kommer op på 170 kilometer i timen. Siden 2009 har han fokuseret fuldt ud på Swoop. Han har fuldtidsarbejde på siden, men har i alt sprunget 3400 gange, og brugte sidste år omkring 100.000 kroner af egen lomme på udstyr, konkurrencer og ture.

Inde ved Peblinge Sø går en amerikansk journalist rundt med en selfiestick og har i selvsving talt til iPhonen i flere timer. Han sender live fra begivenheden. Nu lander Christian Webber dagens andet og sidste forsøg. Han har for meget fart på, rører ikke vandet, før han galant kurer over platformen og lader sig falde roligt i vandet. Der var for meget vind mellem bygningerne ved Søerne, som i en skolegård, hvor vinden cirkulerer og deler sig.

»Jeg synes, det var okay. Nu har jeg trænet her, så jeg føler mig klar til i morgen. Men det kunne selvfølgelig have gået bedre i dag,« siger han. Han er ikke alene. Langt de fleste rammer vandet og må hives op af livredderne, der tøffer afsted i små både. Men det er jo også kun træning. Endnu.

Konkurrencen starter lørdag klokken 13.00.