Christian og hans familie skal leve fornuftigt med plads til mindre udskejelser

Seks-årige Christian skal i de næste to år vokse uden at tage på. Fornuftig kost og motion skal hjælpe ham til at holde vægten. Familien er ikke på kur, men på omtanke.

Der skal være forskel på hverdag og fest hos familien Larsen i Karlslunde. Selvom familiens yngste, den seks-årige Christian, har problemer med vægten, skal der være plads til at skeje ud. Så i weekenden kommer slikskålen på bordet, og der bliver også plads til en enkelt sodavand eller to.

Til hverdag er huset derimod renset for fristelser. Det gælder alt fra kager og is til chips og søde drikkevarer, fortæller Christians mor, regnskabschef Tina Larsen.

Familien Larsen tæller ud over mor og lillebror Christian også faren René Larsen og storebror Nikolaj på ni år.

»Når der ikke er noget i huset, er der ingen, der bliver fristet. Heller ikke vi andre,« siger Tina Larsen.

Christian har altid været glad for mad og altid været en stor dreng. Alligevel kom det bag på hans forældre, at han vejede alt, alt for meget for en dreng på hans alder og højde, da han i fire-års alderen var til den årlige børneundersøgelse hos lægen.

Livslangt projekt
Tina Larsen har selv haft problemer med vægten og kom via sin læge, Pia Müller i Greve, med i projektet »Fedtfighters«, der gik ud på at tabe sig på en sjov måde via motion og sund kost. Derfor er det også familielægen, der er sparringspartner i det projekt, der går ud på at få lært Christian nogle nye, sunde kost- og motionsvaner.

»I dag er Christian ikke på decideret kur. Men det kræver en konstant tanke på, hvad vi spiser. Man kan sige, hele familien er på omtanke,« fortæller Tina Larsen.

Målet er, at Christian skal vokse uden at tage på. Det vil sige, at han skal holde sin nuværende vægt de næste to-tre år. Men det er ikke gjort med det. Der er tale om en livsstilsændring, der gerne skulle vare hele livet. Og med til den hører også sunde motionsvaner.

Modsat sin storebror, så hader Christian fodbold og hård fysisk aktivitet.

Han er mere til de stille sysler som læsning, brætspil og puslespil. Derfor skal motionen i Christians tilfælde listes lidt ind ad bagvejen på den sjove måde. Som for eksempel en tur i svømmehallen, en »svingom« i stuen, gåture eller badminton.

Tina Larsen fortæller, at det har taget næsten halvandet år at vænne Christian til at spise mindre. Tidligere kunne han sagtens sætte to pænt store krebinetter til livs og var konstant sulten. I dag har hans mave vænnet sig til mindre, og han bliver hurtigere mæt. Men han er stadig for lille til at styre sin spisning selv. Hvis han fik lov, ville han stadig proppe sig med mad og slik. Derfor er familie og venner og også kammeraternes forældre instrueret i at holde kærligt øje med ham, når han er på besøg.

»Det gælder om at holde fokus på, hvad vi spiser og rationere portionerne. Men ikke et negativt fokus, så alt i verden kommer til at dreje sig om, hvad Christian putter i munden. Til hverdag prøver vi at finde sunde alternativer til det søde og fede og at servere grøntsagerne på en sjov måde. Men når vi er på ferie, skifter Christian med garanti havregrynene ud med cocopops,« fortæller Tina Larsen. »Så ved vi, vi har fri.«