Christian Lanng står bag milliardvirksomhed: Bliver beskrevet som Danmarks svar på Zuckerberg

Christian Lanng, der har stiftet Tradeshift, som er lanceret i Danmark og flere andre lande som et faktureringssystem for virksomheder. Selv kalder han det for 'Facebook for virksomheder'. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er formentlig ikke mange danskere, der kender til 38-årige Christian Lanng fra Nordjylland.

Ikke desto mindre bliver Christian Lanng af det tyske finansmedie Handelsblatt beskrevet som 'den danske Marc Zuckerberg', efter hans virksomhed Tradeshift onsdag kunne meddele, at man havde købt den amerikanske virksomhed IBX Business Network for et større ukendt beløb.

Med opkøbet bliver Tradeshift verdens største handelsplatform med godt 1,5 millioner virksomheder og godt 500 globale virksomhedskunder, mens det forventes, at beløbet, der vil blive handlet for på Tradeshifts platform, vil stige med over 350 milliarder dollars, eller bare 2500 milliarder kroner, over det næste år.

Tradeshift er med andre ord en stor virksomhed, og man vurderer, at Tradeshift på ganske få år er gået fra at være 0 kroner værd til i dag at være godt fire milliarder kroner værd.

Det er tal, der batter, og det er formentlig årsagen til, at stifteren Christian Lanng af Handelsblatt bliver beskrevet som den danske pendant til Facebook-stifteren. Han er nemlig succesfuld. Et hurtigt blik på hans cv vidner om en iværksætter og forretningsmand med stor erfaring trods sin beskedne alder.

I 1999 etablerede han it-virksomheden Human Zoo, som han efter eget udsagn var heldig nok til at sælge, inden it-boblen brast, og ifølge Nordjyske.dk blev millionær på.

'Jeg byggede Human Zoo gennem de tidlige stadier af internetbølgen og var heldig nok til at sælge, før boblen brast,' skriver Christian Lanng på sin Linkedin-profil om virksomheden.

Herefter rundede han Aalborg Universitet, hvor han læste sociologi, men inden han nåede af afslutte sine studier, blev han i 2008 som 29-årig den yngste nogensinde kontorchef i It- og Telestyrelsen, hvor han skulle lede udviklingen af systemet Nemhandel, der skulle digitalisere virksomheders forretningsdokumenter.

Forinden arbejdede han som studentermedhjælper i Videnskabsministeriet, og det var det, der i første omgang banede vejen for jobbet som kontorchef.

»Den første arbejdsdag blev jeg bedt om at læse en ny lov om offentlige betalinger. Dengang handlede det om at få virksomhederne til at sende fakturaer til bureauer, som kunne skanne dem og levere dem elektronisk til det offentlige. Min første tanke var, at virksomhederne jo allerede er online, hvorfor så ikke udnytte det,« fortalte Christian Lanng i et interview med Berlingske Business tilbage i 2010.

Bare et år efter kvittede han jobbet, og et tweet fra Morten Lund, der også er kendt fra investeringer i Skype og Nyhedsavisen, blev startskuddet til Tradeshift.

'HEEELP. contact me if you really understand software for Municipalities (small),' lød det fra Morten Lund.

Siden har de to arbejdet tæt sammen, og det var da også Morten Lunds garage, som dannede rammerne for Tradeshifts første spæde skridt, Da Christian Lanng startede virksomheden sammen med kollegaen fra It- og Telestyrelsen Mikkel Hippe Brun og Gert Sylvest i 2009.

Få år senere blev Tradeshift udråbt som en af de potentielt mest banebrydende nystartede virksomheder i ti år af store it-medier som Wired og Techchrunch, og i 2016 havde Tradeshift ifølge Wall Street Journal en omsætning på 330 millioner kroner.