Christian Friis Bach om ny post: »Jeg håber, jeg kan gøre det bare halvt så godt som Andreas Kamm«

Christian Friis Bach bliver Dansk Flygtningehjælps nye generalsekretær efter Andreas Kamm, og den nye frontfigur er meget glad, men også ydmyg over for opgaven. En opgave, der forbinder den tidligere ministers liv lige fra han solgte ulandskaffe som ung til hans seneste job i FN.

Den tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach bliver ny generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Efterfølgeren til Andreas Kamm, der i knap 20 år har været generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, er blevet fundet. Valget er den tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach, som glæder sig til at stå i spidsen for landets største humanitære organisation.

»Jeg er utrolig glad og også en anelse ydmyg over for det, da Andreas Kamm har gjort det så ubegribelig godt i de 20 år, han har været der. Men det er en stilling, der forener alt det, jeg synes, der er vigtigt og rigtigt og alt det, jeg brænder for,« siger han.

Den 51-årige eksminister har en lang karriere bag sig inden for hjælpearbejde. Han kommer fra en stilling som undergeneralsekretær i FN og leder af UNECE, FNs Økonomiske Kommission for Europa. Tidligere var han udviklingsminister, og derudover har han været formand for Mellemfolkeligt Samvirke og international chef i Folkekirkens Nødhjælp.

»Jeg føler, jeg kan forene alt det, jeg har gjort hele mit liv, lige fra jeg som helt ung cyklede rundt på en budcykel og solgte ulandskaffe og til jeg som lektor prøvede at sætte mig lidt ind i de store handelsforhold og klimakampen, til det politiske og FN. Det forener på mange måder alt, hvad jeg har lavet i mit liv. Det kan jeg bruge her og forhåbentlig til gavn for verdens flygtninge og for mennesker i nød,« siger Christian Friis Bach, der var lektor i international økonomi på Københavns Universitet.

Interessen for hjælpearbejde mener han stammer fra hans jyske aner på morens side. En stor del af familien er vendelboer, og der har i opvæksten været fokus på, at tingene skulle være i orden, og at man skulle behandle andre mennesker ordentligt.

»Det er jeg vokset op med, og det har jeg taget med ud i verden, hvor mine forældre og bedsteforældre måske især tog det med i deres lokalsamfund. Men det er nok den samme retfærdighedssans, der driver det, jeg har lavet hele mit liv,« siger han.

Efter godt 20 år med Andreas Kamm i spidsen for organisationen skal Christian Friis Bach nu prøve at sætte sit præg på Dansk Flygtningehjælp, der har over 7000 ansatte, 8000 frivillige og en omsætning på næsten tre milliarder kroner. Adspurgt, hvordan det vil kunne mærkes, at generalsekretæren fra 1. november hedder Christian Friis Bach, svarer han:

»Jeg håber, jeg kan gøre det bare halvt så godt som Andreas Kamm. Så kommer verdens flygtninge og mennesker i nød forhåbentlig til at kunne mærke en meget stærk organisation, som hver dag hjælper op imod fem millioner mennesker. Det vil jeg gerne sikre kan fortsætte solidt og godt.«

Og der er nok at tage fat på for organisationen. Flygtninge opholder sig i gennemsnit 20 år i flygtningelejre, og der er ekstremt voldsomme kriser, konflikter og katastrofer i verden, der gør, at organisationen skal tænke nyt i fremtidens indsats, forklarer Christian Friis Bach. Han mener, flygtningekrisen på mange måder er et termometer, der måler verdens tilstand.

»Og hvis man ser på det termometer lige nu, så går det jo rigtig dårligt. Der er flere flygtninge og fordrevne end nogensinde før. Derfor handler det ikke kun om at tage sig ordentligt af den enkelte flygtning, det handler i høj grad også om at komme ind og håndtere de store kræfter i verden, der driver folk på flugt. Det handler om alt fra internationale handelsaftaler, kampen mod klimaforandringerne og det at skabe stærke stater, der kan tage sig af deres egen befolkning,« siger han.

Christian Friis Bach nævner krige som det vigtigste, men også det at skabe generelle forhold for mennesker, så de kan få et arbejde og en indkomst, så de kan komme i skole, på sundhedsklinikker og bevæge sig rundt på farbare veje er vigtigt. Alt det skal Dansk Flygtningehjælp fremover arbejde for.

Hos Dansk Flygtningehjælps fortæller formand, Stig Glent-Madsen, at det har været afgørende for organisationen at finde en ny generalsekretær med »solid international erfaring, stor anseelse og stærke personlige værdier«. Og han kan ikke forestille sig nogen bedre til jobbet, siger han i en pressemeddelelse.