1. Noget af det, der vil slå kraftigst igennem i 2017 er, at vi vil komme til at opleve sundhed blive mindre fragmenteret. Vi vil i højere grad dyrke sundhed som en helhed. Det er ikke bestemte fødevarer, der afgør om vi er sunde eller usunde. Hele tanken om superfood som eksempelvis ingefær og gurkemeje, der er blevet ophøjet til at have nogle særlige kvaliteter, vil forsvinde. Sundhed vil i endnu højere grad blive en del af en livsstil, hvor mange af vores vaner, valg og fravalg smelter sammen med arbejde, sociale arrangementer og vores hverdag.
2. Langt flere vil gå op i bæredygtighed, økologi og lokale råvarer. Det har været en elitær mega-trend længe, men i fremtiden vil en langt større og mere repræsentativ del af befolkningen interessere sig for planetens sundhed.
3. I 2017 bliver sundhed mindre begrænsende, men i højere grad en individuel prioritet som giver en højere livskvalitet. Det bliver året, hvor vi stopper den stereotype tilgang til både vores egen og planetens sundhed. Der findes ikke rigtigt og forkert. Og der findes ikke én korrekt måde at gøre tingene på, det ene valg udelukker ikke et andet. Vores livsstil vil i højere grad blive individualiseret og sammensat af forskellige interesser og behov. Så den ene dag kan vi leve vegetarisk og den næste af store røde bøffer. Dyre lokale råvarer sammensættes med discount.
Udfordringerne ved en usund livsstil og overvægt er stadig langt større end de relativt få, som går for meget op i sundhed. I det år, der lige er gået, har der været en stigende tendens til at pege fingre af sådan nogle som mig, der godt kan lide at træne en søndag morgen. Men hvorfor nu det? Den tendens med at pege fingre af andre, fordi man prioriterer som man gør, håber jeg ikke, vi vil se ret meget til i det nye år. Tror 2017 vil blive året, hvor i højere grad respekterer forskellige tilgange og prioriteringer – og i højere grad bliver enige om at være uenige.
5.
25 procent af verdens samlede CO2 udledning er menneskeskabt og kommer fra fødevarer. Både pga. produktion og transport. Vi bliver nødt til i højere grad at forholde os miljøet og klimaforandringerne, og det tror jeg vil blive endnu mere tydeligt i 2017. Derfor blive flexitar-bølgen, hvor man spiser mindre kød og øser flere grøntsager op på tallerkenen, endnu større i det nye år. Og jeg er selv med på bølgen, hvor kød fylder markant mindre og grøntsager meget mere. Det giver god mening og gastronomisk er det i øvrigt uhyre interessant.