Chesnut-sag havnet i dødvande

Det lykkedes ikke den fortvivlede mor, Kirsten Chesnut, at få genoptaget sin sag, da hun i går holdt møde med justitsministeren.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en tydeligt rystet Kirsten Chesnut, der i går forlod Justitsministeriet efter sit møde med justitsminister Lene Espersen (K).

Kirsten Chesnut havde set mødet som en mulighed for genåbning af den sag, hvor hun er dømt for børnebortførelse. I stedet blev døren ifølge Kirsten Chesnuts eget udsagn smækket yderligere i.

»Det var en stor skuffelse. Der er ingen, der vil tage ansvar for, hvad der er sket i denne sag,« sagde Kirsten Chesnut efter mødet.

Kirsten Chesnut og hendes advokat Jytte Thorbek mener, at de danske myndigheder har begået fejl i deres håndtering af sagen og havde derfor håbet at få den genoptaget. Den opfattelse deler justitsministeren imidlertid ikke.

»Det er en ulykkelig sag, men jeg ser intet grundlag for at kritisere den måde, hvorpå myndighederne har håndteret sagen,« forklarede Lene Espersen bagefter.

I stedet bød justitsministeren ind med andre løsningsforslag. Hun tilbød at skrive et brev til USA's justitsminister, James Ashcroft, for at undersøge muligheden for, at Kirsten Chesnut kan rejse til USA og fremføre sine synspunkter uden, at den fængelsesdom, hun har fået for at have bortført sønnen Christian til Danmark, bliver effektueret. Ligeledes tilbød hun Kirsten Chesnut 100.000 kroner fra Varelotteriet til advokatbistand i USA.

Alle forslag blev dog pure afvist. »Det hjælper ingenting at skrive et brev, og vi kommer ingen vegne for 100.000 kroner. Det kræver omkring 550.000 bare at komme i gang. Men nu kan ministeriet så sige, at det har gjort noget,« sagde Jytte Thorbek.

»Vi fik præsenteret et lukket forslag, og man ønskede ikke at høre sagen fra vores side,« sagde hun.

Afdæmpet stemning

Flere venner var mødt op ved den desperate mors soveplads foran Christiansborg, hvor hun i protest mod myndighederne har overnattet og sultestrejket i nøjagtig 150 dage. De klappede, da hun forsvandt ind i Justitsministeriets bygninger, hvor Lene Espersen ventede i mødelokalet. Da hun kom ud igen, var stemningen noget mere afdæmpet. Ministeren havde ingen brugbar løsning i ærmet.

»Jeg føler, at jeg har gjort, hvad jeg kan, for at Kirsten Chesnut kan komme videre med sagen,« sagde Lene Espersen, der ikke lagde skjul på, at hun var personligt berørt af både sagen og mødet.

Det kunne hovedpersonen imidlertid ikke bruge til ret meget. »Den eneste løsning er, at sagen bliver genoptaget, så jeg kan komme tilbage til mit barn og mit liv i USA,« sagde Kirsten Chesnut, der nu planlægger at fortsætte sin sultestrejke - denne gang med livet som indsats. »Jeg har fået nok. Jeg vil ikke finde mig i at miste hele min søns barnsom på det her.«