Chefredaktører: Foghs krav ok

Statsministeren skal kunne kritisere medierne, mener et flertal af chefredaktørerne i de danske mediehuse. Se meningerne her:

Skader det pressefriheden, når statsminister Anders Fogh Rasmussen kræver en undersøgelse af DR i sagen om filmen »Den hemmelige krig«

Chefredaktør David Trads, Nyhedsavisen:

- Fogh er i sin gode ret til at kritisere DR. Medierne beskriver hver eneste dag afsløringer og angriber hårdt. Derfor skal medierne heller ikke være nyfigne, når de selv bliver angrebet. Alle medier må finde sig i at blive angrebet på deres journalistik.

Chefredaktør Niels Lunde, Berlingske Tidende:

- Nej, det gør det ikke. Det er helt i orden. Lige så vel som vi kritiserer folk i vores historier, må vi tage imod kritik fra andre. Og her er det intet problem, at det er statsministeren, der udtaler sig. Han har ytringsfrihed som vi andre. Det er sundt, at han udtaler sig, for for jo flere offentlige diskussioner, vi har, jo sundere demokrati får vi. Vedrørende de Radikales sammenligning med Berlusconi, så er jeg uenig. Mig bekendt ejer Berlusconi store dele af den italienske presse.

Chefredaktør Carsten Juste, Jyllands-Posten:

- Jeg mener på ingen måde, at det skader pressefriheden. Fogh tager jo til genmæle i medieansvarslovens forstand, og han skulle overveje at få sagen op i Pressenævnet. Det her er jo en ganske gemen pressenævnssag. Fogh kristiserer jo ikke holdninger eller synspunkter - men et stykke kampagnejournalistik. I forhold til Mogens Lykketoft og medieforskere, der pludselig kristiserer folk i denne sag, så skulle det vel ikke være de samme folk, som opfordrede Fogh til at kritisere Jyllands-Posten under Muhammed-krisen? Jeg spørger bare.

Chefredaktør Hans Engell, Ekstra Bladet:

Jeg synes, det er meget uklogt af Anders Fogh Rasmussen. Han er pressens minister og skal være ekstremt varsom med at gå i krig med medierne. DR er en statslig organisation og ejes dermed af statsministeren. Det er principielt en farlig sag. Politisk mener jeg, at statsministeren burde have overladt denne sag til forsvarsminister Søren Gade, så han kunne føre krig mod DR. Nu åbner Fogh for, at sagen bliver storpolitisk.

Chefredaktør Stig Ørskov, Politiken:

Anders Fogh Rasmussen har akkurat samme ytringsfrihed som alle vi andre. Og den ret har han lov at gøre brug af. Men hvis fakta ikke er rigtige, så er det problematisk. Jeg vil gerne se den dokumentation, som regeringen ligger inde med, så vi kan konstatere, om DR har gjort noget galt.