Chefredaktør anså ikke Politiken for omfattet af bogforbud

Politikens chefredaktør kendte til forbud mod PET-bog. Han var overbevist om, at det var rettet mod EB.

Politiken troede ikke, at avisen var omfattet af forbuddet mod at trykke PET-bogen, forklarer Politikens ansvarshavende chefredaktør, Christian Jensen. (Arkiv) Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dagbladet Politikens ansvarshavende chefredaktør, Christian Jensen, opfattede det ikke, som om Politiken var omfattet af det forbud, der blev nedlagt i forbindelse med offentliggørelsen af bogen »Syv år for PET«.

Det forklarer han mandag i Københavns Byret, hvor en sag, som PET har anlagt mod JP/Politikens Hus og chefredaktør Christian Jensen, er begyndt.

Christian Jensen var overbevist om, at forbuddet omfattede Ekstra Bladet og altså ikke det dagblad, som han er chefredaktør for.

Det var ifølge Christian Jensen Ekstra Bladet, der i medierne havde varslet, at avisen ville offentliggøre dele af bogen. Politiken havde ikke givet udtryk for det.

»Jeg er ansat som chefredaktør på Politiken. Der var ikke forkyndt noget forbud for mig eller rettet noget forbud mod mig.«

»Jeg var bekendt med, at det (forbuddet, red.) var der, men anså mig ikke for omfattet,« siger Christian Jensen.

Københavns Byret havde forbudt forlaget ArtPeople og forfatteren Morten Skjoldager at udgive »Syv år for PET« om den tidligere PET-chef Jakob Scharfs tid som leder af efterretningstjenesten.

Forbuddet blev siden udvidet til at omfatte Radio24Syv og JP/Politikens Hus, og retten bestemte, at eksemplarer af bogen hos 99 boghandlere skulle beslaglægges.

Christian Jensen forklarer, at han på trods af forbuddet mod bladhuset valgte at optrykke bogen i en særudgave i Politikens søndagsavis 9. oktober 2016.

Ifølge chefredaktøren havde der været omfattende omtale af bogen, og han mener, at en vigtig samfundsdebat var ved at rejse sig.

»I bogen bliver der sat perspektiv på, hvad vi gjorde, da terroren blev en del af Danmark. Det er da samfundsmæssigt interessant. For Politiken er det kernestof og en vigtig kernedebat,« siger Christian Jensen.

PET kræver, at bladhuset skal straffes med en bøde på mindst 15 millioner kroner. Derudover skal Politikens chefredaktør idømmes den strengest mulige straf i den type sager, nemlig fire måneders fængsel.

Henrik Nedergaard Thomsen fra Kammeradvokaten repræsenterer PET, og han argumenterer i retten for det hårde krav mod chefredaktøren og bladhuset.

»Det er respektløst over for retssamfundet og domstolene. Og det skal der slås hårdt ned på,« siger han.

/ritzau/