Chefjurist: En pyrrhussejr for ytringsfriheden

Jacob Mchangama, chefjurist i CEPOS, mener ikke, at Lars Hedegaards frifindelse er en sejr for ytringsfriheden. Tværtimod. "Rammerne for debatten bliver indsnævret," siger han.

Formanden for Trykkefrihedsselskabet, Lars Hedegaard, er netop blevet frikendt i racismesagen i mod ham - på trods af at retten mener, at hans udtalelser var "forhånende og nedværdigende". Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Engang længe før vor tidsregning gik kong Pyrrhus i kamp mod romerne. Han vandt slaget, men mistede mange, mange mænd. Langt størstedelen af hans hær døde i denne kamp. I historiebøgerne er han citeret for at sige:

- Sådan en sejr til over romerne, og jeg er fortabt. 

For en uge siden var formanden for Trykkefrihedsselskabet, Lars Hedegaard, i kamp for ytringsfriheden, da han sad på anklagebænken i racismeretssagen i mod ham.

I dag faldt dommen så: Lars Hedegaard blev frifundet, fordi han ikke havde til hensigt at sprede sine udtalelser ud i det offentlige rum. 

Læs også: Lars Hedegaard frikendt i racismesag

Umiddelbart vandt Lars Hedegaard altså slaget. Men nærlæser man dommen, vil man også se, at han tabte. Retten på Frederiksberg skriver nemlig, at selvom Lars Hedegaard ikke ville have sine ord ud i offentligheden, så er udtalelserne stadig ”forhånende og nedværdigende” og derfor omfattet af racismeparagraffen.

Dokumentation:  Læs dommen

Det var derfor strafbart, da Lars Hedegaard blandt andet sagde, at ”muslimske piger bliver voldtaget af deres onkler, deres fætre eller deres far,” og i netop denne dobbelthed ligger parallellen tilbage til før vor tidsregning:

- Det er glædeligt med frifindelsen, men også en pyrrhus-sejr for ytringsfriheden, siger CEPOS’ chefjurist Jacob Mchangama til b.dk og fortsætter: 

- Hvis Lars Hedegaard i dag ville skrive et debatindlæg på en hjemmeside med de præcis samme ord, så ville han blive dømt for det.

Jacob Mchangama er ikke overrasket over sagens udfald. Lignende udtalelser er tidligere blevet vurderet til at være over stregen af domstolene.

Hør selv:  Her siger Lars Hedegaard de forbudte ord (eksternt link til lydfil - spol frem til 19:20)

Men sammenholdt med Jesper Langballe-sagen, der er en direkte udløber af Lars Hedegaard-sagen, mener chefjuristen at kunne se nye hegnspæle i forhold til, hvad der er lovligt at sige, og hvad der ikke er lovligt at sige:

- Noget tyder på, at anklagemyndigheden nu vil rejse sager, som man ikke tidligere gjorde, fordi politikere normalt nyder udvidet ytringsfrihed – og med det risikerer vi, at rammerne for debatten bliver indsnævret, siger Jacob Mchangama.