Chefer og region sigtet for mangelfulde brysttjek for kræft

Hundredvis af kvinders manglende undersøgelse for brystkræft har allerede kostet sygehusdirektør jobbet.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Helsinghof Bæk

Region Sjælland og flere ledende medarbejdere på Ringsted Sygehus er mandag blevet sigtet i sag om mulig mangelfuld håndtering af patienter, som skulle undersøges for brystkræft.

De er sigtet for at have overtrådt straffeloven og autorisationsloven.

Det oplyser Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i en pressemeddelelse.

Politiet gik ind i sagen i marts efter en anmeldelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Siden har politiet efterforsket sagen, og mandag blev en række kontorer flere forskellige steder på Sjælland ransaget.

Antallet af kvinder, som kan have fået en mangelfuld undersøgelse på Ringsted Sygehus, er oppe på 304. Kvinderne har alle fået konstateret brystkræft, som måske kunne have været opdaget tidligere.

Tallet stammer fra en gennemgang af kvindernes journaler. I alt er flere tusinde kvinders oplysninger blevet undersøgt i sagen om de muligt mangelfulde undersøgelser på Ringsted Sygehus i perioden 2013-2017.

Brystkræftskandalen er vokset i omfang, siden Jyllands-Posten i februar afslørede, at Ringsted Sygehus ikke undersøgte mistanke om brystkræft grundigt nok.

De nationale retningslinjer siger, at en læge skal mærke efter, om der er knuder i brystet, og så skal der foretages en ultralydsundersøgelse.

Men på sygehuset fik kvinderne kun foretaget en mammografi.

Hundredvis af kvinder er blevet indkaldt til en ny undersøgelse, og flere har ved denne fået konstateret kræft.

Det var en overlæge på Ringsted Sygehus, som slog alarm og kontaktede myndighederne i sagen.

Selv efter at fejlen var opdaget, haltede håndteringen af situationen på Ringsted Sygehus. Styrelsen for Patientsikkerhed har kritiseret sygehuset for at nøle med genindkaldelserne.

I februar fik politikerne i Region Sjælland nok, og sygehusdirektør Vagn Bach blev afskediget på grund af håndteringen af sagen.

Politiet har i løbet af efterforskningen samlet en stor mængde materiale ind. Det vil nu blive gennemgået med bistand fra lægefaglige eksperter.

Det kan ikke afvises, at der vil komme yderligere sigtelser i sagen.

Kræftens Bekæmpelses administrerende direktør, Jesper Fisker, ærgrer sig over sagen.

»Det er trist, at det er kommet så vidt. Jeg har tiltro til, at myndighederne, der er involveret, gør deres arbejde. Vi må afvente, hvad der sker,« siger Jesper Fisker.

Politiet ønsker ikke at fortælle, hvor mange personer der er blevet sigtet. De præcise paragraffer er heller ikke oplyst.

/ritzau/