Chef i Rigspolitiet beskyldes for at give vennetjenester til 20 millioner kroner

Gennem tre år sørgede afdelingschef i Rigspolitiets Koncernservice, Bettina Jensen, for, at en tidligere samarbejdspartner og kollega fik konsulentopgaver for 20 millioner kroner.

En afdelingschef i Rigspolitiets Koncernservice, Bettina Jensen, sikrede to tidligere kolleger konsulentopgaver for mere end 20 millioner kroner på bare tre år. Aftalerne blev indgået, uden at andre fik lov at byde på opgaverne. Fold sammen
Læs mere

Afdelingschef i Rigspolitiet, Bettina Jensen, sikrede en tidligere samarbejdspartner og en tidligere kollega konsulenthonorarer for 20 millioner kroner gennem tre år, skriver BT søndag.

Avisen beskriver også, at det ikke kun er i Rigspolitiet, at afdelingschefen har sikret de to ved navn Christine Thorsen og Mariann Færø gode konsulentopgaver. Det samme er tidligere sket i en årrække, da Bettina Jensen var indkøbschef hos DR.

BT fortæller, at de to blandt andet bistod med opgaver som rekruttering og konsulentassistance. Men andre konsulenter fik ikke muligheden for at byde ind på opgaverne til flere millioner.

De kom nemlig ikke i det udbud, som er lovpligtigt ved opgaver over en million kroner, viser en række samtaler med kilder samt aktindsigtsmateriale fra DR, Rigspolitiet og Rigsrevisionen, som BT har haft adgang til.

Ekspert peger på »vennetjenester« og »korruption«

Ifølge BT er både Christine Thorsen og Mariann Færø venner af Bettina Jensen, og derfor beskyldes hun nu for at give vennetjenester. Formand for organisationen Transparenct International i Danmark, Knut Godfredsen, kalder sagen dybt pinlig for Rigspolitiet.

»Sagen bliver ekstra pikant af, at der er tale om netop Rigspolitiet. De er jo i en rolle, hvor de skal holde øje med alle os andre og sikre, at vi overholder loven. Derfor kan vi med rette også forvente, at deres ansatte er i stand til at overholde loven og handle med integritet. Det viser administrativ inkompetence, og det ligner også vennetjenester og dermed korruption,« siger han til BT.

Fra 2005 og frem hyrer Bettina Jensen først Mariann Færø til konsulentopgaver i DR, og fra oktober 2007 også Christine Thorsen. Men heller ikke de opgaver kommer i udbud, selv om den nuværende økonomidirektør i DR, Niels Ammitzbøll, i dag siger til BT, at de skulle have været det.

»Opgaven skulle helt klart have været i udbud. Det er en beklagelig fejl, at det ikke skete. Der må ikke være mistanke om, at der er nogle, der får særbehandling. Jeg var ikke selv i DR dengang, og derfor kender jeg ikke de konkrete omstændigheder, men opgaver skulle selvfølgelig have været i udbud,« siger han.

Ingen opgaver i udbud

Da Bettina Jensen i 2011 skiftede til Rigspolitiet, fik både Christina Thorsen og Mariann Færø opgaver der også..

På grund af en undtagelse i udbudsregler for rekrutteringsydelser havde Rigspolitiet ikke pligt til at sende Mariann Færøs opgaver i udbud. Men ifølge eksperter, som BT har talt med, skulle de stadig sikre, at der ikke betales overpris.

Rigspolitiet har oplyst til BT, at der ikke har været nogen »formel« udvælgelsesproces. Christine Thorsens havde opgaver i Rigspolitiet for op mod 9,6 millioner kroner fra 2011 til 2013. som ikke kom i det lovpligtige udbud.

Rigspolitiets økonomidirektør Nikolaj Veje siger til BT, at det var hans opfattelse, at der var tale om mange små opgaver under udbudsgrænsen, men at han efter at have set BTs arbejde, skal kigge det grundt igennem. Alligevel mener han ikke, at der er tale om vennetjenester eller korruption.

»Valget af de pågældende konsulenter har været fagligt begrundet, og vi har ageret økonomisk ansvarligt,« siger han til BT.

Bettina Jensen har ikke ønsket at udtale sig til BT om sagen. BT har talt med Christine Thorsen og Mariann Færo, som begge siger, at det var, fordi de kendte Bettina Jensen, at de fik opgaver i Rigspolitiet. Christine Thorsen holder dog fast i, at hun og Bettina Jensen »havde en professionel relation.«