Chauffør dømt efter at højresving kostede ung mand livet

En ung cyklist blev i januar dræbt i en højresvingsulykke i København. En chauffør er mandag blevet dømt.

En højresvingsulykke kostede 5. januar en 23-årig mand livet. Mandag har Københavns Byret dømt en chauffør for uagtsomt manddrab. Scanpix/Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere

En 23-årig mand mistede 5. januar livet, da han ville køre lige over i et kryds på Østerbro i København og blev ramt af en stor lastbil, der ville svinge til højre.

Mandag har Københavns Byret kendt den 56-årige fører af lastbilen skyldig i uagtsomt manddrab.

Lastbilchaufføren er idømt 20 dagbøder på hver 250 kroner samt en betinget frakendelse af kørekortet med en prøvetid på tre år for ulykken.

Den mandlige lastbilchauffør kom kørende på Dampfærgevej og holdt for rødt i krydset ved Kalkbrænderihavnsgade. Her ville han svinge til højre, men ramte en ung cyklist på en bycykel, som blev trukket ind under lastbilen.

Chaufføren erkender at have overset cyklisten, men nægter sig skyldig i uagtsomt manddrab. I retten fortæller han, at han orienterede sig i sine spejle, men alligevel ikke så cyklisten.

En kollega i en lastbil holdt umiddelbart bag ham og forsøgte at advare ham om cyklisten ved at dytte i sit horn. Men da var det for sent.

- Jeg kører måske to til tre sekunder. Så dytter mine kolleger, og så bremser jeg, siger den tiltalte chauffør.

Han forklarer på klingende sønderjysk, og dommeren må flere gange bede ham om at gentage for at kunne forstå dialekten.

Tydeligt rørt fortæller han, at han efter ulykken blev kørt til en psykiatrisk skadestue, hvor han var indlagt i to dage.

En bilinspektør kunne efter ulykken konstatere, at der i højre side ved forruden i strid med loven var installeret et bord, som kunne hæmme udsynet. Desuden var frontspejlet ikke indstillet korrekt.

Alligevel burde chaufføren have været i stand til at se cyklisten, vurderer bilinspektøren.

- Der er mange ting, som man skal orientere sig i. Men havde han gjort det i den rigtige rækkefølge på den rigtige måde, havde han set ham, siger bilinspektøren.

Forsvarer Henrik Stagetorn mener, at cyklisten var i en blind vinkel. Men retten vurderede ulykken anderledes.

- Cyklisten befandt sig i et område, som var synligt, siger dommer Mette Bytofte, da hun læser dommen op.

Chaufføren vil nu tænke over, om han vil anke dommen.

/ritzau/