Charterferie et hit hos socialdemokrater

Skoleferien står på charterrekord i år, hvor 300.000 danskere ventes at tager syd på til sol og sommer. Men det er en særlig gruppe, der benytter charterrejser, viser ny undersøgelse.

Tjæreborgpræsten Eilif Krogager og rejsekongen Simon Spies gjorde tilbage i 1960erne »charterferien« til danskernes foretrukne ferieform. I dag mere end 40 år senere er charterferier fortsat den mest populære ferie, når danskerne skal holde fri og slappe af. Hele 33 procent af alle danskere har været på charterferie inden for de sidste to år, og i år er der udsigt til en charterrekord, hvor over 300.000 danskere tager sydpå til sol, sommer og strande. Men det er en særlig gruppe danskere, der er de mest ivrige gæster på charterflyene ned til Mallorca, Rhodos, De Canariske Øer og tilsvarende solrige steder, viser ny undersøgelse.

Andelsfolket på charter
Eksempelvis er der en markant overvægt af charterfolket som stemmer på Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Enhedslisten. De handler i den lokale Aldi- eller Netto-butik og læser kun sjældent avis. Men sker det, er det Ekstra Bladet, Urban og MetroXpress, der foretrækkes. Mange af de inkarnerede charterturister ryger også, og bor oftere i almene boliger end i befolkningen som helhed.

Det afslører en undersøgelse fra analysefirmaet Geomatic. De har på baggrund af tal fra Danmarks Statistik og livsstilsundersøgelser fra TNS Gallup delt befolkningen op i 32 forskellige grupper. Inddelingen sætter firmaet i stand til at sige ret præcist, hvilke indkøbsvaner, medieforbrug, ferieformer, holdninger og meget andet, som bestemte dele af befolkningen har.

»Cityhybriderne« hedder den gruppe, der er mest interesseret i charterferier. De har typisk forladt uddannelsessystemet efter folkeskolen, og bor i en mindre lejlighed på mellem 70 og 90 kvadratmeter. Hele 49 procent af denne særlige gruppe i befolkningen har været på charterferie det sidste år.

Disse »Cityhybrider« bor typisk i Rødovre, Brøndby, Ballerup, Tårnby, Hvidovre, Gladsaxe, Randers og Slagelse, men også i en rand rundt om Århus og Odense. Indkomsterne er lavere end i befolkningen som helhed, og en del lever af økonomisk hjælp fra de offentlige kasser på forskellige former for pensioner eller dagpenge.

Cityhybriderne ser meget TV og mange film, og en relativt stor del af dem har et lejet eller købt fladskærms-TV hjemme i dagligstuen.

Velhavere vil have golf
I den modsatte ende af befolkningen - blandt de mest velhavende - er charter- og campingferier langt mindre udbredt. Her er det aktive ferier eller sportsferier, der hitter, og især golf er et tema, der fortsat vokser i denne gruppe trods flere års uafbrudt vækst.

Storby og kulturferier appellerer derimod specielt til den lidt unge del af Danmarks nye velhavere. De er på vej op af karrierestigen og bor typisk i nybyggede parcelhuse, fremgår det.

For denne gruppe er stort set al ferietid lig med rejser, og de tager gerne på flere ture om året og er aktive inden for en lang række ferieformer, fremgår det af det omfattende materiale, der nærmest gør det muligt at sige, hvor naboen hjemme på villavejen vil holde sin ferie, hvis man ellers kender hans indkomst, uddannelse, alder, familieforhold med videre.