Charlotte Fischer opgiver kamp

Den radikale politiker har opgivet at få det folketingsmandat i Vestre Storkreds, som hun gik glip af på grund af forkert udfyldt valgformular

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På et ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde hos Det Radikale Venstre i København mandag foreslog Charlotte Fischer, at partiet skulle bede Martin Lidegaard om frivilligt at overlade sit mandat til hende, men forslaget faldt med 25 stemmer mod 24, og dermed slutter kampen for Charlotte Fischer.

"Jeg ønsker ikke at køre det for langt. Denne sag har skadet partiet meget. Min mailbox er fuld af breve fra folk, som er skuffede over både partiet og Martin Lidegaard. Flere har endda sagt, at de slet ikke ville have stemt radikalt, hvis de havde vidst, at der var tale om kredsvis opstilling," siger Charlotte Fischer, som mener, at sagen afdækker et problem i de gældende valgregler.

"Problemet er, at det er meget få mennesker, der kender de forskellige opstillingsformer. Ud fra en almindelig demokratisk tankegang går folk som en selvfølge ud fra, at partierne bruger sideordnet opstilling. Derfor bør det fremgå langt tydeligere, når et parti ikke bruger sideordnet opstilling. I det her tilfælde var der ikke en eneste af de valgtilforordnede, der havde lagt mærke til det, og hvordan skulle almindelige vælgere så lægge mærke til det. Det er meget lidt demokratisk, når vælgerne ikke ved, hvem de stemmer på," siger hun.

Ifølge Det Radikale Venstres vedtægter skal partiet benytte sideordnet opstilling, som betyder, at de kandidater, der får flest stemmer, bliver valgt, uanset hvor de står på listen. Ved kredsvis opstilling går alle listestemmerne til den kandidat, der står øverst på listen. På den måde blev Martin Lidegaard valgt til Folketinget, selv om han fik færre personlige stemmer end Charlotte Fischer. Partiformanden i København var nemlig ved en fejltagelse kommet til at sætte et kryds ved "kredsvis opstilling" på en valgformular før valget.

Selv om Charlotte Fischer, der er informationschef i Amtsrådsforeningen, ikke vil foretage sig yderigere i sagen, er den ikke helt afsluttet. Partiet har sendt en klage til Indenrigsministeriet, fordi Frederiksberg Rådhus ikke rettede fejlen, efter partiformanden havde gjort opmærksom på den. Men uanset hvad denne klage ender med, så ændrer det formentlig ikke på, at Martin Lidegaard juridisk har ret til at beholde sit folketingsmandat. Men ifølge Charlotte Fischer gør Lidegaard sig selv en stor bjørnetjeneste.

"Jeg ville meget nødig være i hans sted. Jeg undrer mig virkelig over hans beslutning. Hvis jeg skal i Folketinget, så skal det bestemt ikke være på den måde. Det vigtigste er ikke at få ret, men at have ret," siger Charlotte Fischer, som har planer om at stille op igen ved næste folketingsvalg.

Ritzau