Champagne og andre dyre dråber: Arena-selskab brugte skattekroner på luksusmiddage og vin

Om få uger åbner Københavns nye vartegn og prestigeprojekt multiarenaen Royal Arena i Ørestad. Opført for lige dele almennyttige og offentlige penge. Men en gennemgang af udgiftsbilag i selskabet bag arenaen viser, at millioner af kroner er gået til bl.a. luksusmiddage, rejser, hotelophold og teambuilding for de ansatte.

Om kort tid åbner Københavns nye mulitarena, Royal Arena, efter fem års arbejde. Undervejs har de ansvarlige personer bag byggeriet brugt så mange penge på luksusvine, Magnum Champagne, ekstravagante middage og luksusrejser, at eksperter taler om uhørt ekstravagance og muligt mandatsvig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alene flybilletterne til de fem rejsedeltagere kostede 125.000 kroner.

Læg dertil middagene. Som den første aften på Restaurant Parpadella i New York med Brunello-vin til knap 700 kroner flasken og en samlet regning på 3.200 kroner. De tre retter et par dage senere på den eksklusive natklub Luxbar i Chicago med Pinot Noir- og Chardonnay-vine og en samlet regning på 3.500 kroner. Eller middagen på steakhuset Nick & Sams i Dallas til 4.490 kroner. For bare at nævne et udpluk.

Læg dertil hotellerne. De fem værelser på The Paramount Hotel i New York med udsigt til Broadway. I alt 25.000 kroner for tre nætter. Og værelserne på først W Dallas Victory i Dallas og siden det luksuriøse Sofitel i Chicago. Til samlet omkring 16.000 kroner for to overnatninger.

Læg dertil alt det løse. Såsom koncerterne og sportsarrangementerne tværs over USA. Videofilmene på hotelværelserne. Øllene i Madison Square Garden eller på baren Whiskey Park i New York. Den sidste regning for seks mørke fadøl blev betalt på Pippin’s Tavern i Chicago klokken 4.21 om morgenen den 14. april. Næste dag fløj gruppen hjem til København. Studieturen til USA var slut. På seks forårsdage i 2013 formåede de fem mænd tilknyttet selskabet bag Københavns nye multiarena, Royal Arena, at bruge næsten 200.000 kroner på fly, hoteller, mad og alkohol. Penge, de havde fået af Københavns Kommunes skatteydere og den almennyttige forening Realdania til at opføre Københavns nye vartegn.

Berlingske har gransket udgifterne til bl.a. restauranter, repræsentation, rejser og workshops i selskabet Arena CPHX, der de sidste fem år har haft det overordnede ansvar for at styre byggeriet af Royal Arena.

Med sine bølgende lameller og runde kurver har arenaen for længst gjort sig positivt bemærket i Københavns unge Ørestad-bydel. Og til februar kan offentligheden ved selvsyn vurdere, om arenaen til en pris på 1,4 milliarder kroner er pengene værd, når dørene åbner med et brag: Det legendariske rockband Metallica spiller intet mindre end tre udsolgte koncerter.

Men gennemgangen af de næsten tusinde siders bilagsmateriale fra selskabet viser, at en del af pengene er brugt på alt muligt andet end en ny arena. At selskabet fra begyndelsen har været plaget af et systematisk overforbrug af luksusmiddage på de fineste restauranter og et utal af rejser med dyre hotelovernatninger i storbyer verden over. Et omfang så stort at selskabets bestyrelsesformand, Bent Frank, nu undsiger den tidligere ledelse:

»Det ville jeg aldrig selv have gjort,« siger han.

I alt har selskabet siden 2012 ifølge Berlingskes opgørelse brugt langt over to millioner kroner på rejser, hoteller, alkohol, middage og anden luksus.

»Udgifterne til repræsentation og medarbejderpleje er vanvittigt høje, og aktiviteterne præget af ekstravagant luksus,« siger jurist og ekspert i forvaltningsret, Bente Hagelund, der har skrevet bøger om offentlig ret og er blevet præsenteret for en række af bilagene.

»Når selskabet i så høj grad er finansieret af offentlige midler, bør ledelsen naturligvis også sigte efter at overholde de regler, der er for god adfærd i det offentlige. Og de her udgifter er langt over, hvad man på nogen måde ville acceptere i det offentlige. Det her er jo ikke penge, de bare kan råde frit over, fordi de har præsteret gode resultater eller godt købmandskab i en privat virksomhed. Det er skattekroner, de har fået af kommunen til at løse en konkret opgave,« siger Bente Hagelund, der også er rektor ved Folkeuniversitetet i København.

Bilagene viser, at de ansatte og deres samarbejdspartnere i store danske og internationale arkitekt-, event- og entreprenørfirmaer har nydt mange gode middage på selskabets regning. Som da fire ansatte i september 2012 inviterede syv samarbejdspartnere til middag på den tidligere Michelin-hædrede Restaurant Nimb i Tivoli. I aftenens løb blev der drukket 11 flasker vin til samlet 12.375 kroner. Regningen endte på i alt 26.325 kroner. En kuvertpris på næsten 2.400 kroner.

(Se relevante bilag i sagen. Artiklen fortsætter under grafikken)

Senere på året var der internt sommerarrangement for otte ansatte på den franskinspirerede bistro Fishmarket i København. Menuen stod blandt andet på grillet jomfruhummer og hvidvine til 995 kroner flasken. I alt blev der spist og drukket for 11.725 kroner. Festen sluttede med fadøl på Sams Bar på Strøget kl. 0.36 om natten. Og som altid var det hele på selskabets regning.

Sten Bønsing, der er lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, mener, at det ville være »klart ulovligt«, hvis forbruget var foregået i en offentlig forvaltning, fordi det med flere længder overskrider retningslinjerne for udgifter til rejser og bespisning i det offentlige.

Muligt mandatsvig

Efter Brixtofte-sagen, hvor den nu afdøde Farum-borgmester Peter Brixtofte brugte kommunale kroner på vine og middage, blev det fastslået, at offentligt ansatte ikke bør spise for mere end 1.000 kroner på skatteborgernes regning – og dét kun i de mest ekstravagante tilfælde med eksterne samarbejdspartnere. Ved interne arrangementer bør beløbet ligge noget lavere.

Da Arena CPHX i juridisk forstand er et såkaldt partnerselskab – et kommanditaktieselskab – er selskabet juridisk at betragte som en privat virksomhed, også selv om finansieringen udelukkende kommer fra kommunen og den almennyttige forening Realdania. Alligevel mener Sten Bønsing, at de centrale personer i selskabet vil kunne drages til ansvar for overforbruget – eksempelvis efter bestemmelsen om mandatsvig:

»Her er umiddelbart tale om urimeligt høje udgifter til repræsentation og middage. Og så er det for så vidt ligegyldigt, at det er foregået i et selskab, der juridisk set er at betragte som et privat selskab. For kernen er, at de bruger alt for mange penge på noget, de ikke har bemyndigelse til at bruge de pågældende penge på. De tager penge, der skulle gå til en arena, og bruger dem til noget andet. At der så er tale om skattekroner, gør sagen endnu mere alvorligt. Derfor kan der være tale om mandatsvig,« vurderer han.

Især én måned skiller sig ud i bunkerne af bilag: december 2013. Foruden julearrangementer for håndværkerne og samarbejdspartnerne blev højtiden fejret særligt grundigt blandt de ansatte i selve Arena CPHX – knap 20 medarbejdere med ekspertise i alt fra projektstyring, udbudsregler, design og byggeri. Samt, naturligvis, den administrerende direktør.

Den 11. december spiste de ansatte »julemiddag« sammen med 12 eksterne samarbejdspartnere på restaurant 8tallet i Ørestad til en samlet regning på 24.935 kroner. Og kun to dage senere – 13. december – var der arrangeret »intern julemiddag« på Københavns fashionable Café Victor. Regningen på samlet 42.850 kroner blev betalt kl. 1.30 om natten. Forinden havde de 19 ansatte indtaget syv flasker Möet & Chandon-champagne i magnumflasker til i alt 11.200 kroner, 12 flasker Brunello-vin til samlet 10.380 kroner og 27 Mojito-drinks til 3.240 kroner. Foruden altså tre retter mad, kaffe, øl, cognac – og seks dåser energidrik af mærket Red Bull.

Bente Hagelund, ekspert i forvaltningsret, undrer sig over, at hverken bestyrelsen eller kommunen har grebet ind undervejs:

»Det virker, som om man har lagt en lille milliard kommunale og almennyttige kroner i et selskab og så ellers lukket øjnene og overladt projektet til nogle folk fra byggebranchen. Og netop i byggebranchen har man altså mange steder et helt andet syn på, hvor mange penge man kan tillade sig at bruge på forretningsmiddage og medarbejderpleje, end man har i det offentlige. Det kan virkelig undre mig, at hverken bestyrelsen, kommunen eller Realdania har ført tilsyn med, om midlerne blev brugt ansvarligt.«

Bestyrelsen i Arena CPHX har bl.a. bestået af garvede advokater og folk med stor erfaring fra byggebranchen. Også en kommunal embedsmand har løbende deltaget som observatør på bestyrelsesmøderne. Men først i sommer opdagede bestyrelsen det store forbrug, fortæller formand Bent Frank. Længe efter at bestyrelsen havde udskiftet den tidligere direktør, Claus Wiegand Larsen. Angiveligt opdager bestyrelsen kun overforbruget, fordi netmediet Dagens.dk søger aktindsigt i en række af bilagene, forklarer Bent Frank til Berlingske.

Formelt er forklaringen på afskedigelsen, at der var brug for andre kompetencer i direktionen. Men ifølge bilagene stod netop Claus Wiegand Larsen for en stor del af de ekstravagante udgifter. Den nye direktør, Peter Liengaard, var dog tidligere ansat i selskabet og deltog ifølge bilagen selv i de fleste af arrangementerne – så som studieturen til USA. Berlingske har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Peter Liengaard.

Efter Claus Wiegand Larsens exit aflyses en ellers planlagt studietur til en Robbie Williams-koncert i Budapest med alt betalt for de ansatte. En stor del af prisen på omkring 75.000 kroner får selskabet dog ikke refunderet. Samtidig meldes det ud i organisationen, at udgifterne nu skal fokuseres udelukkende på byggeriet, viser Berlingskes aktindsigt.

Bestyrelsesformand: Det er for meget

Alligevel fastholder bestyrelsesformanden, at bestyrelsen intet vidste om overforbruget før i sommer. Bent Frank medgiver i dag, at flere af udgifterne har været alt for høje:

»Det er fornuftigt at rejse rundt på studietur og se arenaer i USA, og det er fornuftigt at skabe gode relationer med samarbejdspartnere. Men når man går ind og ser de enkelte bilag, så er der eksempelvis regninger fra fine restauranter, og det er for meget. Det ville jeg aldrig have gjort. Jeg mener ikke, der er foregået noget ulovligt her, men de burde have fulgt retningslinjerne for den offentlige sektor, når det gælder udgifter til studieture og repræsentation. Så havde de været på den sikre side,« siger bestyrelsesformanden.

Har du ikke et ansvar som bestyrelsesformand?

»Selvfølgelig har man et ansvar som bestyrelsesformand, men man har ikke et ansvar for de enkelte bilag. Det kræver jo, at man får præsenteret bilagene, hvis man skal have et ansvar for dem.«

Ifølge de eksperter i forvaltning, Berlingske har forelagt sagen, har der dog været anledninger nok for bestyrelsen til at opdage udgiftsniveauet. Mindst 70 gange siden selskabet stiftelse er der købt flyrejser, hotelophold, studieture, restaurantbesøg og lignende på firmaets regning, viser Berlingskes optælling. På nogle af bilagene er angivet et fagligt formål – såsom møder med samarbejdspartnere eller workshops. På andre bilag fremgår formålet ikke.

Se billedserie af den nye arena

Ofte var arrangementerne henlagt til udlandet. Som dén januaraften i 2013, hvor ni ansatte gik til bords på Restaurant Mash i London til en middag med en række eksterne samarbejdspartnere. I alt blev der spist og drukket øl, vin og cocktails for 24.110 kroner på Arena CPHX’ regning. Halvdelen af beløbet – 12.000 kroner – gik til tre magnumflasker vin. Tæller man fly og hotel med, endte prisen for turen på næsten 60.000 kroner.

Eller som da den daværende direktør Claus Wiegand Larsen i oktober 2012 ene mand tog til arkitektkonference i Singapore for over 30.000 kroner. Heraf blev næsten 5.000 kroner brugt i poolbaren og restauranten på det femstjernede luksushotel Marina Bay Sands.

5.000 kr. i poolbaren

På Københavns Rådhus vækker hele sagen hovedrysten. Jakob Næsager (K) er medlem af borgerrepræsentationen, og som jurist sad han i sin tid i det tilsyn under Indenrigsministeriet, som sammen med Bagmandspolitiet udfærdigede anklageskriftet mod Peter Brixtofte i Farum-sagen.

»Denne sag minder uhyggeligt meget om Farum-sagen. Dengang var der byggerier af stadion og idrætsanlæg, og man konterede udgifter til middage, rejser og rødvin under byggeregnskaberne. Det skal man afholde sig fra. Nu bør Frank Jensen (overborgmester, S, red.) redegøre både skriftligt og mundtligt for denne sag i Borgerrepræsentationen. Vi skal i første omgang vide, hvad han kendte til dette overforbrug, og hvornår han fik den viden,« siger han.

Overborgmester Frank Jensen (S) ønsker foreløbigt ikke at udtale sig i sagen.

Den nye og mere afdæmpede stil i Arena CPHX, der blev introduceret af bestyrelsen med Claus Wiegand Larsens exit som direktør i 2014, holdt i øvrigt kun et års tid. I september 2015 tog 12 ansatte og otte eksterne samarbejdspartnere på »teambuilding« på det såkaldte Kokkeakademiet i København. Her fik deltagerne kursus i finere madlavning af professionelle kokke. Efterfølgende konkurrerede de ansatte og deres forretningsforbindelser om at lave den bedste menu.

Og regningen? 27.287 kroner.