CEPOS om skattereform: Interessant

Få oplysninger er sivet ud om en potentiel skattereform under en ny regering. Men CEPOS er allerede klar med ros.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny regering pønser på et forslag om en skattereform, der skal sænke skatten på arbejde og forbedre Danmarks konkurrenceevne. Det erfarede Børsen onsdag formiddag.

Meget mere er indtil videre ikke sluppet ud fra lokalerne, hvor der forhandles om regeringsgrundlag, men allerede nu står den borgerlig-liberale tænketank CEPOS klar med ros.

Læs også: Ny skattereform på bordet hos Thorning og Vestager

- Jeg synes grundlæggende, at det er et interessant signal. Forhåbentlig er det også et signal om, at man gennemfører en skattereform, der sænker marginalskatten på arbejde. I praksis vil det betyde, at man sløjfer millionærskatten. Og det vil være godt, for millionærskat er en ekstra skat på de mest produktive danskeres arbejdskraft. Millionærskatten vil derfor betyde mindre velstand, siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i CEPOS.

Det er jo sparsomme oplysninger, der er kommet frem. Er det ikke lidt meget allerede at sige, at det vil sløjfe millionærskatten. Det ved vi jo reelt ikke noget om.

- Der er ikke sagt specielt meget, men der er sendt et signal om, at man overvejer en skattereform. Og det giver ikke mening at gøre det og samtidig indføre millionærskatten. Jeg har jo også bemærket, at Margrethe Vestager er modstander af millionærskatten.

Så I roser tankerne om en skattereform, hvis det måtte blive en realitet?

- Det gør vi. Men vi siger også, at en skattereform ikke giver mening, hvis den forhøjer den øverste marginalskat. Så må man hellere lade være. Og man skal også lade være, hvis reformen øger vores samlede skattetryk, der i forvejen er verdens højeste. Både Nyrup- og VK-regeringerne sænkede jo den øverste marginalskat, så hvis man øger marginalskatten, ville man bryde med årtiers tendens i skattepolitikken herhjemme.

Læs også: Vestager bliver vicestatsminister

Ifølge Børsen er en skitse til en køreplan for en skattereform først at gennemføre trepartsforhandlinger mellem lønmodtagere og arbejdsgiver med henblik på at forbedre Danmarks konkurrenceevne. Det kunne være med fokus på arbejdsudbud, uddannelse, opkvalificering eller dagpengesystemet.

Derefter, skriver avisen, er tanken, at tage initiativ til en skattereform, der kan leve op til erhvervslivets ønsker og eventuelt tiltrække Venstre. På den måde ville der blive skabt et flertal uden om Enhedslisten, som er lodret i mod skattelettelser.

INFOshop: Danskerne: Sæt skatten op