Cepos-jurist støtter R i hektisk flagdebat

Det giver god mening, når Zenia Stampe (R) vil ligestille fremmede flag med Dannebrog, mener Cepos' chefjurist. Borgerlige partier stejler

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dannebrog skal ikke længere have eneretten til at vaje i toppen af danske flagstænger. Der skal være tilladt at flage med fremmede flag på lige fod med Dannebrog.

Det mener den radikale udlændingeordfører, Zenia Stampe. Men hendes forslag om at ophæve en bekendtgørelse fra 1915, der delvis forbyder at hejse fremmede staters flag på danske grund, har vakt røre.

Forslaget er ifølge TV2 blevet positivt modtaget af SF og Enhedslisten, mens Socialdemokaterne afviser. Dansk Folkeparti har pure afvist enhver tanke om at give fremmede flag adgang til danske flagstænger på lige fod med Dannebrog.

Også Rasmus Jarlov, konservativt medlem af Københavns Borgerrepræsentation har skudt forslaget ned, mens Venstres Søren Pind har taget afstand fra Stampes udspil sin Facebook-profil.

Vil kunne flage for sin søn i udlandet

Tirsdag gav Zenia Stampes forslag desuden masser af ophidsede indlæg på diverse netmedier. Så meget, at hun selv reagerede med følgende indlæg på Facebook.

- Hvis jeg boede i udlandet, ville jeg gerne kunne fejre mine børns fødselsdage ved at hejse mit hjemlands flag sammen med mit værtslands. Da USA blev angrebet 9/11 ville jeg gerne kunne vise min sympati ved at flage det amerikanske flag. At hejse et flag er en ytring, og jeg går ind for ytringsfrihed. Og nu skal jeg kaldes »danskerhader«? Ah, kom nu.

Og nu får Zenia Stampe så støtte fra chefjuristen i den liberale tænketank Cepos, Jacob Mchangama. Han er normalt ikke stor fan af den radikale politikers forslag.

- Men i modsætning til mange af Stampes tidligere forslag, så som forslaget om helt at droppe udvisning af kriminelle udlænndinge, giver forslaget om ophævelsen af forbuddet mod at hejse fremmede flag god mening, skriver Mchangama i sin blog på berlingske.dk.

Er vores værdier så skrøbelige?

Han medgiver, at Dannebrog er et af vores stærkeste nationale symboler, og at flaget besidder en vigtig samlende effekt for den danske befolkning. Men hvorfor skulle det miste den effekt, blot fordi vi tillader flagning med andre nationers flag, spørger Mchangama.

- Er de følelser, danskerne nærer for Danmark og Dannebog virkelig så skrøbelige, at de må opretholdes med tvang? Jeg troede, at det danske nationale fællesskab byggede på frihed, ikke på forbud, skriver den liberale blogger blandt andet.

Jacob Mchangama henviser til, at der i mange andre demokratiske lande ikke er noget forbud mod at flage med andre nationers flag, og mener i øvrigt, at mange af de hurtige reaktioner mod forslaget mere skyldes forslagsstilleren end forslaget i sig selv.

Hvad mener du - skal udenlandske flag kunne vaje i danske flagstænger?