Centrum Demokraterne forsøger at koble sig på Kristendemokraterne

At hævde, at Centrum Demokraterne bare kører i den samme rille, ville være usandt. Formand Møgelhøj har nu igen fået en ide: Slå CD og Kristendemokraterne sammen.

Centrum Demokraternes formand, Bjarne Møgelhøj (tv.), har foreslået formanden for Kristendemokraterne, Bodil Kornbek (th.), at de to partier stiller op til næste folketingsvalg sammen, men igen går hver til sit, hvis de bliver valgt. Arkivfoto: Peter Elmholt og Bjarke Ørsted Fold sammen
Læs mere

Der er fortsat liv i Centrum Demokraterne.

Ideerne sprøjter ud af formand Bjarne Møgelhøj i forsøget på at få partiet tilbage i Folketinget. Blandt andet har han foreslået Kristendemokraterne en sammenlægning.

De kristelige har nemlig samlet de 20.000 underskrifter, som der kræves for at blive opstillet, og så kunne CDerne opstille på de Kristeliges liste. Lidt af en smutvej og lidt for utraditionel, ifølge Kristendemokraterne, som endte med at sige nej.

»Jamen, det er inspireret af, hvad venstrefløjen gjorde, da den var ved at blive kvalt politisk. De forskellige partier valgte at opstille på en fælles liste: Enhedslisten. Der må vi sige, at midten i dansk politik også har vanskelige vilkår. Så det var tænkt som et nyt Enhedslisten - bare på midten,« fortæller Bjarne Møgelhøj.

Han havde såmænd også møde med Kristendemokraternes formand, Bodil Kornbek, kort efter at hun var blevet valgt til formand.

Tanken var, at CDere kunne opstille de steder i landet, hvor de var særlig stærke, og så kunne man på den måde fordele landet imellem sig. Ifølge Møgelhøjs hoved, så ville det bringe begge partier i Folketinget, og når de så var kommet indenfor, kunne de igen gå hver til sit.

Den slags går bare ikke, mener Kornbek:

»Det havde vi det svært med. Altså, når vi kom i Folketinget, så var vi igen to partier med hver vores politik. Vi i Kristendemokraterne er så godt kørende, at det bare ville forvirre at få CD med, men jeg forstår da godt, at de gør forsøget,« siger hun.

Møgelhøj er dermed påny tvunget ud i flere fantasifulde tiltag. Han har i alt haft tre mildt sagt opsigtsvækkende af slagsen. Først forsøgte han via avisannoncer at søge efter kendte kandidater, derefter prøvede han at hyre Naser Khader til at blive ny CD-formand og så endelig at hoppe i seng med de kristelige.

Det går bedre
Hvad bliver det næste, du finder på?

»Det kan jo være svært at vide. Rent faktisk er to ting lykkedes. I forhold til for et halvt år siden, så ved folk nu, at CD eksisterer. Det næste er, at vi ikke bliver opfattet som familien Jakobsens parti længere - og det har været to store problemstillinger for os,« siger Møgelhøj veltilfreds.

Efter forsøget på at hyre Naser Khader meldte Mimi Jakobsen sig ud i protest. Men det har kun gavnet CD, hævder Møgelhøj.

»Folk spørger, om hun er væk,« fortæller han, og så giver de gerne en underskrift, så CD igen kan blive opstillingsberettiget. Faktisk har der været en medlemstilgang, siden Mimi gik.

»Nu ved folk, at vi er et borgerligt parti, der gerne peger på statsminister Anders Fogh Rasmussen, men som trækker regeringen væk fra samarbejdet med Dansk Folkeparti. Det er dét, som de borgerlige vælgere ønsker.«

Og det i så stort tal, at Møgelhøj nu opjusterer chancerne for at komme i Folketinget.

»Ja, i dag vil jeg sige, at det er fifty fifty.«

Dog har CD kun indsamlet mellem 6.000 og 7.000 underskrifter. Kravet er 20.000.