Centralbankchefer: Der er afsæt for vækst

På den sidste dag af World Economic Forums årsmøde lørdag fastslog centralbankchefer, at den lave oliepris og den nye vækstpakke fra ECB giver stærkere afsæt for økonomisk vækst i Europa og verden.

En række topchefer fra verdens største elektroniske og digitale medievirksomheder diskuterer i Davos. Fra venstre er det Sheryl Sandberg, chef og bestyrelsesmedlem i Facebook, Eric Schmidt, formand hos Google, Satya Nadella, chef hos Microsoft Corporation og Vittorio Colao, chef hos Vodafone Group.Foto: Jean-Christophe Bott Fold sammen
Læs mere

De historisk lave oliepriser og vækstpakken fra ECB giver mulighed for at sparke gang i væksten i Europa og styrke den globale økonomi.

»Der er skabt bedre rammer for reformer og investeringer,« fastslog Min Zhu fra IMF under en session om verdensøkonomien på sidstedagen af World Economic Forums årsmøde lørdag i Davos.

Det blev imidlertid understreget, at den lave oliepris og pakken fra ECB ikke kan stå alene, hvilket også blev fremhævet af en af topfolkene fra Den Europæiske Centralbank.

»Vi har gjort vores nu,« fastslog Benoit Coeuré fra ECB og opfordrede politikerne til at gennemføre strukturreformer for at løfte produktiviteten og styrke konkurrenceevnen i Europa.

Det blev fastslået, at der skal handles nu, bl.a. for at forhindre at millioner af unge, primært i Sydeuropa, bliver skubbet ud på sidelinjen og aldrig får chancen for at komme i arbejde.

»Det er vigtigt, at vi får skabt nye job – ellers vil mange være uden job så længe, at de helt vil miste forbindelsen til arbejdsmarkedet,« lød advarslen fra Mark J. Carney, centralbankchef for Bank of England.

Når den manglende vækst i Europa blev et stort punkt på dagsordenen under World Economic Forums årsmøde i Davos skyldes det, at udsigterne for den globale økonomi er blevet mere afdæmpede, og det er vigtigt, at Europa i højere grad bliver en trækkraft og ikke en dødvægt i verdensøkonomien.

Netop den pointe blev understreget af Haruhiko Kuroda fra Bank of Japan.

»Europa er samlet set den største økonomiske enhed i verden,« fastslog han.

Økonomisk lokomotiv

Forud for mødet i Davos har bl.a. IMF offentliggjort prognoser, som viser, at den globale vækst i 2015-16 vil blive på 3,5 og 3,7 procent – med en nedjustering på 0,3 procent i forhold til prognosen fra oktober. Revisionen afspejler udsigt til svagere vækst i flere af BRIKS-landene – herunder Kina og især Rusland, som er presset i knæ på grund af lave oliepriser og sanktioner. Derudover spiller lavere vækst i euroområdet og i Japan ind, ligesom svagere aktivitet hos flere af de store olieeksporterende lande trækker ned.

Også Verdensbanken har justeret sin prognose for 2015 i nedadgående retning, og selv om USA er kommet op i høje omdrejninger, er det ikke nok til at opveje andres svaghed. For nylig trak cheføkonom Kaushik Basu situationen op på denne måde: »Vi har en situation, hvor et langt tog, bliver trukket af et enkelt lokomotiv.«