Censorer kritiserer populært studie på Aalborg Universitet

En populær studieretning Aalborg Universitet er langt fra god nok, og de færdiguddannede kandidater er ikke dygtige nok, vurderer uddannelsens censorer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kritikken hagler ned over det faglige niveau på en populær studieretning på Aalborg Universitet. Det skriver Politiken.

402 nye studerende blev ifølge avisen optaget på humanistisk informatik i år, men studieretningens kvalitet er langtfra god nok, og de færdiguddannede kandidater har ikke de kompetencer, de efter fem års studier bør have, mener uddannelsens censorer.

»Kritikken fra censorkorpset i forhold til humanistisk informatik er ud over det sædvanlige, og det er vigtigt, at kritikken tages alvorligt,« skrev censorerne ifølge Politiken i august i en redegørelse om det faglige niveau på studiet.

I løbet af de seneste knap tre måneder har 25 studerende fra studiet forsvaret deres speciale. Fem af dem har fået karakteren 00.

Blot fire af i alt 170 studerende ved kommunikationsstudiet på Roskilde Universitet dumpede til sammenligning deres speciale hele sidste år.

Dekan på humanistisk fakultet på Aalborg Universitet Lone Dirckinck-Holmfeld mener ikke, der er grund til bekymring:

»Langt de fleste specialestuderende var til eksamen inden 1. september, og således har 142 afsluttet deres eksamen. De 25, der har været til eksamen i efteråret, har været forsinket af forskellige grunde. Man kan derfor ikke generalisere, at hver femte studerende dumper,« siger dekanen, der dog vil bede studieledelsen om en forklaring på, at de fem er dumpet.

Ifølge Jørgen Søndergaard, der er formand for uddannelsesministerens udvalg for kvalitet i de videregående uddannelser er det »ikke rimeligt, at det først er, når de studerende når til specialet, at der er en meget høj dumpeprocent«.

Ifølge sociologen Henrik Dahl, der var censor på studiet sidste sommer, er de nye tal »kulminationen på, at det ikke er gået særlig godt på humanistisk informatik i et årti, at en så stor andel af de studerende nu dumper i deres specialer«.

Ifølge Yun Mi Antorini, der også er censor på uddannelsen, lærer de studerende ikke den mest basale akademiske lærdom. Censoren kalder det »et kæmpe svigt af universitetet«, at mange studerende dumper specialet.

Ifølge uddannelsesminister Morten Østergaard (R) tegner der sig et billede af en uddannelse, »som har brug for at tage nogle initiativer for at løfte kvaliteten«.