Cecilia Lonning-Skovgaard blæser til kamp mod ekstremisme på internettet

Coronanedlukningen giver grobund for ekstremisme, og en kampagne fra Københavns Kommune sætter i denne uge fokus på det.

42 procent af de adspurgte forældre i ny undersøgelse ved, at deres børn er stødt på nedsættende ytringer online. Det er et meget højt tal, mener Cecilia Lonning-Skovgaard (V), beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

»Ved du, om dit barn chatter med ekstremister?«

Det spørgsmål støder du sandsynligvis på i denne uge, hvis du bevæger dig rundt i København. 150 plakatstandere er prydet med plakater, hvor spørgsmålet stilles.

Københavns Kommune kører nemlig en kampagne, som skal bringe ekstremisme på internettet frem i lyset. Og en undersøgelse, som Epinion har foretaget for kommunen, viser, at hver fjerde forælder ikke ved, hvem deres børn snakker med, når de sidder bag skærmen og er online.

Flere studier har gennem en længere årrække peget på, at forældre lever i uvished, når det drejer sig om deres børns digitale liv. Men det er enormt vigtigt at få søsat kampagnen netop nu, fordi coronavirussen hærger. Det betoner Cecilia Lonning-Skovgaard (V), som er borgmester i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, der står bag kampagnen.

»De unge bruger meget mere tid online, end de nogensinde har gjort. Samtidig hører vi hører fra eksperter og sammenslutninger, at der er fraktioner og organisationer derude, som netop bruger onlinemediet med ilde hensigter i forsøget på at influere på unge og påvirke dem i en dårlig retning,« siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Nedlukning skaber ekstremisme

Covid-19 kan øge risikoen for stigende ekstremisme og radikalisering online, forudså Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme i et notat fra juni 2020.

Hos Red Barnet nikker man genkendende til, at nedlukningen giver grobund for ekstremismen. Der deles i højere grad hadefulde ytringer og ekstremt materiale på nettet, lyder det fra Jon Kristian Lange, seniorrådgiver med fokus på børns digitale liv hos Red Barnet.

»Før nedlukningen kunne man blive sagt imod, hvis man påtog sig nogle af de her ekstreme synspunkter. Man kunne mødes i skolen eller have en snak med sine venner, som ville sige: 'Det er helt åndssvagt'. Men fordi vi ikke mødes i den fysiske verden, bliver vi ikke udfordret på samme måde,« siger Jon Kristian Lange.

Red Barnet har – i samarbejde med Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme – set flere beretninger om deciderede radikaliseringsforsøg under nedlukningen.

Blandt andet har Red Barnet set, at ekstremister forsøger at hverve nye medlemmer og udbrede deres synspunkter via spilsider på internettet. Det kan foregå ved, at tonen i spillets chatrum bliver meget hård. Hvis man finder sig i den skærpede tone, kan ekstremisten forsøge at dele ekstremt indhold med de øvrige spillere.

Hos den selvejende institution Center for Digital Pædagogik, der er en del af KFUMs sociale arbejde i Danmark, bemærker man ligeledes, at ekstremismen vinder frem online.

»Vi ser flere og flere unge, der er inde og i første omgang snuse til noget af det her grænseoverskridende materiale. Og vi ved af erfaring, at nogle af dem bliver hængende,« siger Christian Mogensen, specialkonsulent hos Center for Digital Pædagogik.

Spørg om oplevelserne fra internettet

I undersøgelsen fra Epinion svarer 42 procent af forældrene, at de ved, at deres børn er stødt på nedsættende ytringer om andres køn, seksualitet, etnicitet, hudfarve, tro eller sociale status.

Cecilia Lonning-Skovgaard kalder det tal »meget højt«, men hun understreger, at kampagnen ikke nødvendigvis kan ændre på det ekstremistiske indhold, der flyder rundt ude på internettet.

Til gengæld håber hun, at den får sat gang i samtaler mellem børn og forældre, så forældre i højere grad bliver klar over, hvad deres børn foretager sig online.

»Jeg håber, at kampagnen vil være et opråb, så vi kan få gang i nogle samtaler om børns online liv i flere familier. Og så håber jeg, at vi får gjort nogle forældre opmærksomme på nogle af de redskaber og muligheder, der er, hvis man gerne vil have hjælp,« siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Samtalen er Jon Kristian Langes bedste råd til, hvordan man som forælder forebygger, at ens barn ender i ekstremistiske miljøer på nettet.

»Mit bedste råd er helt klart, at man interesserer sig for, hvad ens børn laver online. Spørg om, hvad de har lavet og set online,« siger han:

»Det kan måske føles lige så unaturligt som den første snak om sikker sex, men det handler om at få taget hul på snakken. Man skal finde de gyldne øjeblikke, hvor man kan stille de rigtige spørgsmål.«

Kampagnen løber i uge otte og vil også foregå på sociale medier.