CBS vil droppe karakterer til nye studerende

CBS arbejder på at indføre karakterfri studier på enten første studieår eller første semester. Det skal bidrage til, at nye studerende lærer at gå mere op i læring end at få høje karakterer som i gymnasiet.

Ny studerende på CBS kan se frem til ikke at skulle have karakterer den første studietid.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

Nye studerende på i første omgang en eller to uddannelser på CBS kan måske allerede fra næste år se frem til et studieår uden karakterer.

Således er CBS i gang med at undersøge, om studerende på enten det første semester eller hele det første studieår i fremtiden i stedet for at blive bedømt efter 7-skalaen til prøver skal bedømmes med bestået eller ikke bestået.

CBS vil prøve at ændre en tendens, hvor nye studerende på universitetet fortsætter deres fokus på karakterer fra gymnasiet i stedet for at fokusere på at lære nyt og tænke nye tanker.

En tendens, der ifølge uddannelseschef Wilbert van der Meer også betyder, at nye studerende på ikke mindst studier med høje adgangskvotienter kan komme i negativ konkurrence med hinanden. I stedet for at samarbejde vil nogle af dem ikke dele noter med studiekammeraterne, og andre vil kun i gruppe med andre 12 tals-unge. Dermed står nogle tilbage og ender i såkaldte tabergrupper, som de selv formulerer det.

»Der er stærk fokus på, om det er noget, man skal til eksamen i. Kommer der en udefra for at fortælle om sine erfaringer, f.eks. en erhvervsleder, så går de studerende i dag mere op i, om det er noget, de skal til eksamen i. Tidligere gik de måske i højere grad også op i, om det også var spændende at høre om,« siger han.

Wilbert van der Meer understreger, at karakterer i givet fald skal erstattes af anden feedback. Han kan endnu ikke sige noget om, hvor mange og hvilke uddannelser det kommer til at dreje sig om.

Det står de enkelte studier frit for at droppe karakterer, så længe det ikke overskrider studieordninger og eksamensregler.

Ledelsen på CBS er i dialog med de enkelte studieledere om at droppe 7-skalaen den første studietid. Wilbert van der Meer tilføjer, at ønsket om karakterfri studiestart også hænger sammen med, at studievejledningen melder om flere studerende, der oplever ensomhed pga. problemer med gruppearbejde.

Planerne om et mere karakterfrit CBS stopper ikke ved nye studerende. CBS undersøger også, om det er muligt at indføre andre kriterier end karakterer, når studerende skal på udvekslingsophold. På samme måde med optagelseskravene til kandidatuddannelserne, som der alle er karakterkrav til i dag.

Berlingske har for nylig beskrevet, hvordan andre vidergående uddannelser allerede har indført karakterfri studiestart.

Således kan de cirka 100 nye antropologistuderende på Københavns Universitet (KU) se frem til et første studieår uden karakterer.

Ifølge studie­leder Heiko Henkel, handler det på antropologi også om et opgør med tilgangen til læring fra gymnasiet.

»Vores oplevelse er, at mange nye studerende har svært ved at slippe tilgangen i gymnasiet, hvor det handler om at opfylde nogle krav og få så høje karakterer som muligt. På universitetet handler det om selv at sætte dagsordenen for det, man gør. Vi vil gerne, at vores studerende tør noget mere. Tænke mere akademisk end på karakterer,« sagde han.

På statskundskab på KU har de studerende ikke fået karakterer på første semester siden 2012. Hvilket studieleder Anders Berg-Sørensen kun kan se fordele ved.

»Vores studerende kommer ind med et stigende gennemsnit, men i bund og grund handler første semester om at blive fagligt og socialt integreret. Ikke om at præstere og have rundsave på albuerne. Der er så meget nyt, unge skal forholde sig til. Nye fagligheder, nye måder at lære på,« sagde han til Berlingske:

»Vores indtryk er, at de studerende er glade for det. De bliver bedre til at studere, til at samarbejde og til at tænke i andet end egne, individuelle præstationer.«