CBS lukker den sidste erhvervssproglige uddannelse

CBS drejer nu definitivt nøglen om til de egentlige erhvervssproglige uddannelser, efter at universitetet med egne ord har »uddannet erhvervsrettede sprogstuderende i flere generationer«.

Fra 2005 til sidste år er antallet af sproguddannelser på universiteterne faldet fra 97 til 57 Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND

CBS lukker og slukker for den sidste egentlige erhvervssproglige uddannelse. Dermed fortsætter tendensen med at sprogundervisningen forsvinder fra de danske universiteter.

Således vil der ikke længere blive optaget nye studerende på uddannelsen »Engelsk og organisationskommunikation«, som cirka 110 unge begyndte på i september. »Hermed kommer CBS ikke til at tilbyde egentlige erhvervssproglige uddannelser fremover«, som det hedder. Men CBS »garanterer, at de nuværende studerende får en uddannelse som lovet og ikke vil blive negativt berørt af beslutningen«.

CBS har med egne ord »uddannet erhvervsrettede sprogstuderende i flere generationer«.

Den seneste lukning kommer, efter at både universiteter og erhvervsliv gentagne gange har efterlyst flere midler til at drive de ofte små sproguddannelser. Den kommer også efter, at CBS for to år siden lukkede syv sproglinjer. Bl.a. med henvisning til, at holdene var små og dermed for urentable.

Lukningen kommer også efter, at en opgørelse fra Københavns Universitet sidste år nåede frem til, at mens der i 2005 var 97 sproguddannelser herhjemme, så var der sidste år blot 57 tilbage.

Som i 2015 henviser CBS til, at det er for dyrt at drive en sproguddannelse som engelsk og organisationskommunikation. Ikke mindst, fordi taxametertilskuddet er lavt, og fordi sprog kræver, at der bliver undervist på små hold. Samtidig skal CBS hele tiden spare, og dermed er der ikke midler til at opretholde den fornødne, forskningsbaserede undervisning, lyder det fra fra sekretariatschef, Wilbert van der Meer.

Han understreger dog, at studerende på CBS stadig vil blive tilbudt undervisning i sprog som kinesisk. Men det vil ske i samarbejde med KU og blive varetaget af undervisere fra KU.

Altså må studerende med drømme om at læse erhvervssprog fremover tage til Aarhus eller satse på KU, hvor kandidatstuderende i tysk, fransk og spansk i dag bliver tilbudt erhvervsrettede studieforløb. Dermed er de to universiteter godt på vej til opfylde det ønske, som landets otte universiteter selv kom med sidste år i Berlingske. Nemlig at sproguddannelserne i Danmark bliver samlet i to såkaldte kraftcentre i København og Aarhus.

Prodekanen på det humanistiske fakultet på KU, Jens Erik Mogensen, benytter lejligheden til at gentage ønsket om den nationale sprogstrategi, der trods mange meldinger og debatter fra ikke mindst ministre og politikere endnu ikke er blevet til virkelighed.

KU vil iføge Jens Erik Mogensen også gerne tilbyde erhvervsrettede sproguddannelser til bachelorstuderende, akkurat som de i dag bliver tilbudt klassiske sproguddannelser i bl.a. japansk, italiensk og arabisk. Men da sprogstuderende udløser det laveste taxameter, »tør vi ikke binde an med det«, som han siger.

»Vi afventer stadig en national sprogstrategi. Og håber, der følger et højere taxameter med. Det kræver meget at undervise i sprog,« siger han.