CBS-lektorer nægter at undervise: »Ingen væsentlig forskel på coronapasset og jødepasset«

To undervisere nægter at undervise 120 elever, fordi CBS har et krav om coronapas. De er desuden yderst kritiske over for mundbind, testning og vaccination.

De to lektorer er generelt kritiske over for de fleste coronatiltag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To lektorer på Copenhagen Business School (CBS) nægter at undervise 120 elever, som skulle være startet på makroøkonomi 31. januar.

I en mail til eleverne, som Ekstra Bladet har set, skriver lektorerne Rasmus Hougaard Nielsen og Ole Bjerg, at det primært skyldes, at CBS kræver fremvisning af coronapas.

Underviserne går så langt i deres kritik, at de sammenligner coronapasset med jødepasset, der efter nazisternes magtovertagelse under Anden Verdenskrig viste, at en person var jøde og derfor ikke havde samme rettigheder som andre borgere.

»For os er der ingen væsentlig forskel på coronapasset og det jødepas, som blev indført under Anden Verdenskrig,« står der i mailen.

De to lektorer er generelt kritiske over for de fleste coronatiltag. De nægter at gå med mundbind, de vil ikke vaccineres, og de ser det som et overgreb at lade sig teste.

»Vi går ikke selv med maske, da vi oplever masken som et dehumaniserende symbol på underkastelse. Vi lader os heller ikke selv teste, da vi føler det som et overgreb mod vores kropslige suverænitet. Vi har heller ikke taget nogen genterapiindsprøjtninger, da vi mener, at de i bedste fald er en unødvendig foranstaltning mod en relativt ufarlig sygdom og i værste fald er en eksperimentel behandling med risiko for alvorlige bivirkninger,« skriver Rasmus Hougaard Nielsen og Ole Bjerg i mailen til eleverne.

»CBS overtræder straffeloven«

DR Nyheder spørger i et interview med Rasmus Hougaard Nielsen, om han også har ytret sine holdninger i undervisningen. Det svarer han ja til.

»På et studie, der handler om økonomi, filosofi og politik, har jeg svært ved at se et problem med, at man lufter sine personlige holdninger. Det skal selvfølgelig være på en måde, så det er muligt for de studerende at give modsvar,« siger han.

Han afviser samtidig, at det har spillet ind på bedømmelserne af de studerende, om de har delt hans holdning eller ej.

Og så er han af den mening, at CBS overtræder straffeloven ved at kræve, at undervisere som ham selv skal kræve coronapas fra de studerende.

»Jeg mener, at ledelsen på vores institut forbryder sig mod paragraf 151 i straffeloven, og derfor kunne jeg da sagtens forestille mig, at jeg ville føre en sag,« siger han til DR Nyheder.

Desuden fortæller han, at der kører en ansættelsesretlig sag.

I et skriftligt svar til DR Nyheder skriver HR-chef Anders Lauesen fra CBS om sagen:

»CBS følger myndighedernes retningslinjer i håndteringen af covid-19, men CBS kan som arbejdsgiver ikke udtale sig om enkeltsager, men helt generelt er det naturligvis sådan, at det kan få ansættelsesretlige konsekvenser, hvis man ikke overholder disse retningslinjer eller i øvrigt ikke overholder sine kontraktlige forpligtelser.«