Cavlingprisen går for anden gang til Morten Pihl

Jyllands-Postens Morten Pihl modtager Cavlingprisen 2014 for sin afsløring af danske lægers misbrug af forskningsmidler. Det er anden gang, han modtager journalistikkens fornemste pris.

Cavling-komitéen har talt. Vinderen af den fornemste journalistiske pris er Morten Pihl fra Jyllands-Posten.

Han modtager prisen for artikelserien »Lægernes store tag selv-bord« om danske overlægers misbrug af forskningsmidler til private formål og manglende kontrol med brugen af midlerne.

»Cavlingprisen 2014 går til en journalist, der ikke accepterer et nej. En journalist, der har knoklet for at finde den rette dokumentation. Og som fair og ikke mindst grundigt har beskrevet, hvordan en kreds af magthavere har følt sig hævet over almindelig sund fornuft og moral,« siger Cavling-formand Kirsten Pilgaard i sin tale til vinderen.

Morten Pihls serie har blandt andet givet indblik i, hvordan penge til forskning er gået til lægers private forbrug. Det har ført til, at Rigspolitiet har anmeldt fem overlæger for svindel, samt at Rigsrevisionen har gang i en landsdækkende undersøgelse af hospitalernes forvaltning af eksterne forskningsmidler.

»Du har - på trods af Rigshospitalets forsøg på at lægge hindringer i vejen og på trods af en mur af tavshed fra lægernes side - været ene om at afsløre, hvad et helt system og eksterne revisorer gennem årene ikke har formået,« siger Kirsten Pilgaard.

Det er anden gang, at Morten Pihl får overrakt den fornemme bronzestatuette, der forestiller Cavlingprisens stifter, Henrik Cavling.

Første gang var i 2002, hvor han sammen med journalisten Jakob Priess-Sørensen afslørede Farum-skandalen og Peter Brixtoftes forvaltning af kommunen og dens økonomi for BT.

Cavling-komitéen har valgt Morten Pihl foran Politikens Anders Legarth Schmidt, som har skildret nogle af Danmarks farligste psykisk syge patienters hverdag på et retspsykiatrisk afsnit, og Informations Anders Gjerding, Anton Geist, Henrik Moltke og Laura Poitras, der har afdækket de amerikanske og britiske efterretningstjenesters overvågning og aflytning i Danmark.