Cavling-vinder dømt for brud på vidnepligt

Berlingskes Morten Frich har fået en bøde for at nægte at vidne i en sag om forsøg på manddrab.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Helt usædvanligt pålagde Vestre Landsret her til formiddag den Cavlingprisvindende journalist Morten Frich at fortælle om tilblivelsen af en artikel om et tidligere medlem af AK81, den 21-årige Kenneth Nielsen, som har modtaget en dom på syv års fængsel for forsøg på manddrab i efteråret.

Berlingske Tidende kærede kendelsen fra Vestre Landsret og den medfølgende  bøde på 5000 kroner til Højesteret på
stedet.

I samme sag har to AK81’ere og et fuldgyldigt medlem af Hells Angels anket domme på ni års fængsel til landsretten. Kenneth Nielsen er nu anklagemyndighedens kronvidne i landsretten og vidner mod sine tidligere brødre i Hells Angels.

Afhopperens beretning: Jaget af HA

Forsvarerne for de tre HA’ere har hele vejen igennem forsøgt at så tvivl om hans troværdighed og ønsker nu på baggrund af artiklen i Berlingske Tidende at bore i modstridende oplysninger mellem indholdet af artiklen og vidneudsagn i landsretten om bl.a. Kenneths Nielsens brug af kokain og kendskab til våbenbetjening.

Ansvarshavende chefredaktør Lisbeth Knudsen siger i en kommentar:

- Landsretten vil ikke bare have be- eller afkræftet om en navngiven person er kilde, men vil også i bekræftende fald have oplyst andre faktuelle omstændigheder i relation til tilblivelsen af en artikel. Det er ødelæggende for vores mulighed for at beskytte vores kilder og dermed vores mulighed for at afdække vigtige samfundsforhold. Derfor har vi besluttet at kære sagen til Højesteret.

Mogens Blicher Bjerregaard, formand for Dansk Journalistforbund, tager også afstand fra Vestre Landsrets kendelse:

- Bare fordi en kilde er navngivet, er der stadig mange ting i forholdet mellem kilde og journalist, der skal beskyttes. Landsretten forsøger her at underløbe kildebeskyttelsen, hvilket er alvorligt, fordi vi dermed risikerer, at kilderne tørrer ind i disse vigtige sager, siger han.

Der ventes at falde dom i sagen om drabsforsøg fredag.