Catinét: Afviste irakere skal have lov til at arbejde

Afviste irakiske asylansøgere skal have lov til at arbejde, tage en uddannelse og bo uden for asylcentrene, mens de venter på at kunne vende hjem til Irak.

Det mener et massivt flertal af danskerne ifølge en meningsmåling, som analyseinstituttet Catinét har lavet for Ritzau.

1025 danskere blev i sidste uge spurgt om, hvad der bør ske med de 583 irakiske asylansøgere, der bor i asylcentrene på ubestemt tid.

De kan ikke udvises på grund af situationen i deres krigshærgede hjemland, og myndighederne i Danmark vil ikke give dem opholdstilladelse.

96,8 procent svarer ja på spørgsmålet, om de afviste asylansøgere skal have lov til arbejde. Kun 2,2 procent siger nej, og én procent ved ikke.

Opbakningen er næsten lige så stor - 87,8 procent - når det gælder uddannelse - og knap 75 procent synes, at irakerne skal have mulighed for bo uden for asylcentrene.

Meningsmålingen viser også, at hver fjerde dansker mener, at irakerne bør tildeles en permanent opholdstilladelse i Danmark. 58 procent siger, at de skal have lov til at blive her, indtil de kan vende hjem.

Endelig mener 7,5 procent, at irakerne skal tvangshjemsendes.

Hos Dansk Flygtningehjælp er generalsekretær Andreas Kamm opmuntret over, at den helt overvejende del af befolkningen ønsker bedre vilkår for irakerne.

/Ritzau/