Carlos steger flæsk og bygger mennesker: Nu har han vundet Tine Bryld Prisen

At være i fængsel minder på mange måder om livet som soldat, mener den tidligere kok, krigsveteran og lærer Søren Carlos. Tirsdag aften modtager han Tine Bryld Prisen for en helt særlig socialøkonomisk café.

Søren Carlos, som tirsdag aften har vundet Tine Bryld-prisen for Carlos Kitchen - en socialøkonomisk virksomhed, der hjælper indsatte tilbage til samfundet gennem kokkefaget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

»Vi skaber mennesker. Det er sådan, jeg ser på det,« siger Søren Carlos, da han skal forklare formålet – ideen med hans geschæft.

»Så laver vi mad imens og nogen får noget køkkenfagligt med. Men for mig handler det hele om at bygge mennesker op, så de lærer at fungere i samfundet igen.«

Da Søren Carlos fra Svendborg for to år siden åbnede sin socialøkonomiske café med kriminelle i køkkenet, Carlos' Kitschen, fik han endelig skabt de rammer, den 47-årige også selv har brug for for at kunne leve med den kaos, han bærer rundt på indeni.

Søren Carlos er udlært kok fra Schackenborg i Møgeltønder, lærer med erfaring fra Nyborg Statsfængsel, og så er han krigsveteran med posttraumatisk stress brusende i kroppen på 23. år. I dag er han også modtager af Tine Bryld Prisen på en halv million kroner, der hylder ildsjæle, som gennem stort, frivilligt engagement og initiativ hjælper socialt udsatte og marginaliserede mennesker i det danske samfund.

I Carlos' Kitschen i Svendborg, der har plads til 35 gæster, er der omkring 14 tilknyttede, de fleste i praktikforløb i samarbejde med landets fængsler og kommuner, og som udgangspunkt er det en ansættelsesbetingelse, at man har en plettet straffeattest.

De fleste arbejder 37 timer om ugen, og bliver lært op i køkkenet, får indflydelse på dagligdagen, menuen og deres eget arbejde. Carlos' Kitschen er netop også blevet godkendt som uddannelsessted som cater, dvs. til at uddanne de tidligere dømte til indkøb af råvarer, tilberedning, anretning og salg af mad.

Men det er alt sammen kun et middel. For Carlos er kødgryder, kokkeknive og servicering af kunder først og fremmest en effektiv sluse tilbage til samfundet for de tidligere og nuværende indsatte, der arbejder i hans café:

»Det er hard core at være i fængsel. Man kan ikke undgå at blive afstumpet og stresset, når man lever i et miljø, som er anspændt og uforudsigeligt. Mit mål er at aflære drengene alle de dårlige reaktioner, de har tillært sig for at overleve i fængslet og hjælpe dem med at tillære de basale ting, man skal kunne for at overleve i samfundet udenfor.«

Søren Carlos og Michael Filipe Jørgensen er i gang med sovsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

I krig og kriminalitet

En opgave, Søren Carlos mere end mange andre ved, hvor vanskelig kan være.

Efter en uddannelse som kok og derefter fire års on-off udsendelser i det tidligere Jugoslavien som soldat, kæmpede han som mange andre krigsveteraner selv for at finde sig selv og få fodfæste i det etablerede samfund på ny.

»Man er under så voldsomt et pres og oplever så mange vilde ting, at det lægger sig latent i kroppen. Din krop er konstant på vagt og pumpet på adrenalin. Det sætter sig og er ikke sådan lige til at slippe af med. Jeg slapper mest af i kaos, selv om det er en usund tilstand at være i,« siger han.

Måske var det derfor, han følte sig så godt tilpas i jobbet i Nyborg Statsfængsel, som han fik efter uddannelsen til lærer.

Et liv i fængsel minder på mange måder om et liv som soldat: slagsmål og vanvittige skæbner. Et miljø, hvor man aldrig ved, hvad der sker. Og måske var det derfor han efter en årrække i fængslet fik lyst til at tage erfaringerne med ud i samfundet i caféprojektet.

De ansatte i Carlos’ køkken er dømt for alt fra narkohandel til drabsforsøg. I caféen lærer de, hvordan man håndterer konflikter på arbejdspladsen og i livet på en konstruktiv måde i stedet for med aggressioner, stoffer og vold.

»Carlos er virkelig en unik chef. Han ved præcis, hvad han skal gøre for at vi får ild i øjnene. Han motiverer os på en måde, så han opnår alle de ansattes fulde loyalitet,« siger Michael Felipe Jørgensen på 28 år, der har afsonet for bl.a. organiseret hashhandel og grov vold.

Foto: Linda Kastrup.

Selvom det er fire år, en HF-eksamen og en påbegyndt videregående uddannelse siden, at han sidst kom ud af fængslet, føler han først, at det nu, hvor han er startet i Carlos’ café, han tør tro på, at den kriminelle fortid ikke indhenter ham igen.

»Om man vil det eller ej, kommer man altid tilbage til det samme miljø og den samme omgangskreds. Der er Svendborg bare ikke større. Og dine venner er din base, hvor du søger tryghed og opbakning. Og på den måde ryger du tilbage igen.«

Efter fire måneder i caféen er Michael Felipe Jørgensen begyndt at lægge planer for fremtiden. Når han kommer hjem kl. 22 går han i seng og tænker over, hvordan han kan gøre sovsen bedre i morgen i stedet for at gå ud på gaden og lede efter nogen at lave ballade med.

»Det skyldes alt sammen Carlos. Han ved, at hvis man møder nogen som os med kæft trit og retning, får man modstand tilbage. Carlos er pædagogisk og large, men behandler os stadig med respekt og som voksne. Han får os til at vågne op og se, at vi har en fremtid.«