Camilla Plum langer ud efter fondstilsyn

TV-kokken Camilla Plum kritiserer Civilstyrelsen for at have svigtet sit tilsyn med den nu konkursbegærede Plum-fond. ”Der bør rulle hoveder,” mener hun.

Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det offentlige tilsyn med almennyttige fonde herhjemme har set passivt til i årevis, mens intern ballade og økonomiske problemer er taget til i Enkefru Plums Støttefond.
Kritikken kommer fra landmanden, tv-kokken og kogebogsforfatteren Camilla Plum – datter af fondens stifter, nu afdøde Lise Plum. Hun mener, at det bør føre til fyringer i ledelsen hos tilsynsmyndigheden i Civilstyrelsen.

”Der bør rulle hoveder,” siger Camilla Plum.

Plum-fonden er netop begæret konkurs af fondens egen bestyrelse efter års interne magtkampe og enorme tab på aktier.

Gennem årene har mindst to bestyrelsesmedlemmer ellers advaret Civilstyrelsen om fondens problemer, og styrelsen har år efter år selv kontrolleret fondens regnskaber.

”Der var tegn i sol og måne på, at noget var helt galt i fonden. Men alligevel studerer Civilstyrelsen al balladen og den usikre økonomi og konkluderer, at det hele bare går forrygende godt. Det er et kolossalt ansvarssvigt. Civilstyrelsens opgave er jo tværtimod at sikre, at der er ro i geledderne, og at fondsbestyrelsen har styr på økonomien.” siger Camilla Plum.

Den landskendte kok var arving til sin mors store formue, men valgte at give arveafkald – endda i to omgange, så ingen skulle være i tvivl. Med arveafkaldet mistede Camilla Plum adgang til moderens store aktiebeholdning i familievirksomheden H+H.

Aktierne blev i stedet fundamentet for Enkefru Plums Støttefond, som skulle videreføre venstrefløjsaktivistens ånd og støtte formål indenfor demokratiudvikling, økologi og konfliktløsning uden voldelige midler. Ved stiftelsen havde aktierne en værdi af 70 mio. kr. For få år siden var værdien vokset til over 300 mio. kr.

I Berlingske Tidende i dag forklarer Camilla Plum, at hun gav arveafkald dels af personlig uvilje mod at komme let til så mange penge, dels fordi hun delte moderens ønske om, at pengene skulle gå til idealistiske formål.

I skrivende stund er aktierne på grund af en krise og efterfølgende redningsplan i H+H ikke meget mere værd end 10 mio. kr.

Berlingske Tidende har i undersøgelse af forholdene i Plum-fonden afsløret, at fondens bestyrelse i to omgange har afvist tilbud på aktierne på henholdsvis 250 og 300 mio. kr. I en pressemeddelelse i går skrev fondens nuværende bestyrelse, at afslagene blev givet efter råd fra den tidligere direktør og bestyrelsesmedlem, advokat Christian Harlang. Men Camilla Plum påpeger, at resten af bestyrelsen bakkede op og ikke kan løbe fra et medansvar:

”Nu er der en lang kø ved håndvasken. Men en handel på 300 mio. kr. kunne have sikret fondens position og eksistens i en årrække. Jeg kritiserer også helt grundlæggende, at de ikke sørgede for at sprede fondens kapital og dermed risiko ud på flere aktier end blot H+H-aktien.”