Byret vil sende flugtfange til syv års fængsel i Belgien

Iraker, som blev dømt for et flugtforsøg fra Nykøbing Falster Sygehus, står til at afsone en dom i Belgien.

Københavns Byret har mandag afgjort, at en 34-årig mand skal udleveres til Belgien, hvor han er idømt syv års fængsel. Han vil dog ikke udleveres, og derfor skal landsretten afgøre spørgsmålet. (Arkivfoto) Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En 34-årig irakisk mand, der i Danmark er dømt for indsmugling af hash og fangeflugt, skal udleveres til Belgien.

Det har Københavns Byret afgjort mandag.

I Belgien venter afsoning af en dom på syv års fængsel for menneskesmugling, som Sami Jamal Shihab Obaid er blevet idømt, uden at han har været til retssagen.

Og det finder hans forsvarer Mai-Brit Storm Thygesen kritisabelt. Hun fortæller, at de derfor kærer afgørelsen, så Østre Landsret kommer til at afgøre spørgsmålet om udlevering.

»Han har været igennem en proces i Belgien i to instanser, hvor han ikke har været til stede. I anden instans har han ikke haft en advokat. Det er årsagen til, at vi siger, at det simpelthen ikke er godt nok« siger advokaten.

Hun fortæller i øvrigt, at Sami Jamal Shihab Obaid nægter sig skyldig i anklagerne fra Belgien.

Dommen fra Belgien blev afsagt i november 2017, og Belgien anmodede efterfølgende om at få manden udleveret.

Sami Jamal Shihab Obaid er iraker, og han blev i august 2018 idømt fire år og seks måneders fængsel samt en udvisning af Danmark.

I september 2018 lykkedes det ham dog at flygte, da han skulle undersøges for mavesår på Nykøbing Falster Sygehus. Flere andre mænd hjalp ham med at flygte.

Han nåede godt et døgn på fri fod, før han blev fundet i en bils bagagerum på Amager. Landsretten idømte i september sidste år Sami Jamal Shihab Obaid seks måneders fængsel og en udvisning med et indrejseforbud på seks år.

Mai-Brit Storm Thygesen fortæller, at Sami Jamal Shihab Obaid ikke kæmper imod at blive udleveret til Irak. Men han vil ikke til Belgien.

»Han vil bare ikke sendes til et land, hvor han er dømt på så usikkert et grundlag«, siger hun.

/ritzau/