Byret indleder drabssag uden lig

Fredag indledes en drabssag, hvor en 41-årig mand er anklaget for drab på sin ekskone. Men politiet står stadig uden lig, så andre beviser skal frem.

Hediga Morad har været forsvundet siden oktober sidste år, og hendes lig er ikke blevet fundet. Fredag tager Retten i Nykøbing Falster hul på sagen, hvor hendes eksmand er anklaget for at have slået hende i hjel. Free/Sydøstjyllands Politi Fold sammen
Læs mere

I oktober sidste år forsvandt den 34-årige Hediga Morad sporløst. Selv om politiet stadig ikke har fundet kvinden, skal Retten i Nykøbing Falster fredag behandle sagen som en drabssag.

Hendes 41-årige eksmand er anklaget for drabet, som ifølge anklageskriftet skal være foregået enten 9. eller 10. oktober 2015 et sted i Vordingborg eller omegn.

Hediga Morad, der er mor til to, har været væk, siden hun 9. oktober rejste fra Vejle til Vordingborg med toget. Her boede eksmanden, der er far til kvindens to børn, og børnene blev afleveret til ham.

Efterforskningen peger på, at hun er blevet dræbt. Det fortæller Søren Ravn-Nielsen, der er vicepolitiinspektør i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

- Liget er vigtigt i en drabssag, fordi det fortæller en masse ting. Men her har vi været nødt til at stykke et billede sammen, på trods af at vi aldrig har været i stand til at finde hende, siger han.

Den 41-årige far er tiltalt for usømmelig omgang med kvindens lig. Desuden anklages han for at have holdt et af deres børn skjult i ni dage i august 2015.

Ifølge anklageskriftet truede han i den periode også Hediga Morad med at slå hende ihjel, hvis ikke hun kom tilbage til ham. Han sagde, at han ville opsøge hende, uanset hvor hun var, lyder det.

Eksmanden nægter sig skyldig i nogen af delene.

Det er usædvanligt, at drabssager uden lig havner i retten. Men i 2014 blev to mænd idømt 13 og 15 års fængsel for drabet på forretningsmanden og svindleren Henrik Haugberg Madsen, selv om der aldrig blev fundet et lig.

Principielt er der ikke nogen hindring for, at man kan dømme en person i en drabssag, selv om der ikke er fundet et lig. Men bevisførelsen kan være svær at løfte.

Det fortæller lektor i strafferet ved Københavns Universitet Trine Baumbach, der udtaler sig generelt og ikke om de enkelte sager.

- Anklagemyndigheden skal både løfte bevisførelsen for, at vedkommende rent faktisk er død, og at drabet blev begået af den tiltalte, siger hun.

/ritzau/