Byret giver anklagere fri bane i sag om Loyal To Familia

Med ny lov har Folketinget ikke blandet sig for direkte i retssag, mener Københavns Byret.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fik i december Folketinget til at vedtage en ændring af retsplejeloven. Hensigten var at sikre anklagemyndigheden succes i sagen om opløsning af Loyal To Familia, har forsvarerne sagt. De har fremført, at lovgiverne dermed blandede sig i en konkret retstvist, hvilket er i strid med Grundloven. (Arkivfoto) Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

I en sag om opløsning af banden Loyal To Familia (LTF) får anklagerne lov til at bruge beviser, som er fundet af politiet i forbindelse med andre straffesager.

Det har Københavns Byret afgjort fredag, og kendelsen afviser den protest, som forsvarerne havde rejst.

Striden skyldes en lov, som Folketinget hastede igennem i efteråret 2018. Retsplejeloven blev ændret, så regler om brug af såkaldte tilfældighedsfund også gælder i sager om opløsning af en forening.

I bemærkningerne til loven blev der udtrykkeligt henvist til den aktuelle sag om Loyal To Familia. Politiet indbragte den for retten i september, i oktober kom Justitsministeriet med lovforslaget, og i december var vedtagelsen i hus. Selve retssagen blev indledt i februar i år.

Med manøvren greb Folketinget ind i en verserende strid ved domstolene. Den slags er forbudt ifølge Grundloven, ligesom det var tilfældet i sagen om Tvindloven fra 1990'erne, har forsvarerne, Michael Juul Eriksen og Stefan Møller Jørgensen, sagt.

Kritik lidt i samme dur luftede i øvrigt Advokatrådet i efteråret. Forslaget virkede, som om det var "mere eller mindre specialdesignet" til LTF-sagen, lød det.

Imidlertid afviser byretten indsigelsen. De nye regler gælder alle sager om opløsning.

Selv om den aktuelle sag om LTF er nævnt i bemærkningerne til lovforslaget, finder retten ikke, at der er tale om såkaldt singulær lovgivning, som er i strid med Grundloven.

I kendelsen lægger byretten vægt på, "at der ikke lovgives om rettens bevisbedømmelse i en opløsningssag". Folketinget har altså ikke blandet sig direkte i den afgørelse, som retten skal træffe. Loven handler kun om de processuelle rammer for sagen, fremhæves det i kendelsen.

De omstridte beviser handler blandt andet om regelsæt for banden. Det er papirer, som politifolk har fundet i forbindelse med andre efterforskninger. Også en stribe aflytninger fra en anden sag vil anklagerne præsentere for retten.

/ritzau/