Byret frikender kvinde for at vise billede af blotter i omdiskuteret sag

En kvinde blev idømt en bøde på 5000 kroner. Hun nægtede at betale den, og derfor endte sagen i retten.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: DADO RUVIC

Retten i Nykøbing Falster har fredag frifundet en kvinde for at have offentliggjort et billede på Facebook af en mand, der havde blottet sig for hendes datter.

Kvinden stod til at skulle betale en bøde på 5000 kroner for at have overtrådt persondataloven. Men det nægtede hun, og derfor endte sagen i retten.

Advokat Silas Hecht, der repræsenterede moren, mener, at hans klient blev frifundet, fordi anklagemyndigheden havde tiltalt hans klient efter en forkert bestemmelse i persondataloven.

»Den bestemmelse, som hun var tiltalt efter, handler om ansvar for den, der har optaget en overvågningsvideo, i det her tilfælde Daglig Brugsen.«

»Det, der i virkeligheden skete, var, at min klient med sin mobiltelefon havde taget et billede af videoovervågning, og derfor kunne hun ikke straffes efter den bestemmelse,« siger han.

Advokaturchef Bente Thejlade påpeger, at man nu skal nærlæse dommen og finde ud af, om man skal gå videre med sagen.

»Det er en dom, som vi skal vende med statsadvokaturen, fordi det, den forholder sig til, er, hvem der er dataansvarlig efter paragraf 26.«

»Der har vi rejst tiltale for, at hun var ansvarlig på grund af de konkrete omstændigheder, der var i forbindelse med billedoptagelsen. Men det var retten ikke enig i,« siger hun.

Retten har ikke forholdt sig til, om kvinden kunne være blevet dømt efter andre bestemmelser, forklarer advokaturchefen.

Hun understreger, at dommen "bestemt ikke" er et carte blanche til, at andre kan lægge billeder ud på nettet af mistænkte personer.

»Der er også andre bestemmelser i persondataloven, der regulerer det her område. Så folk må gå ud fra, at hvis de gør noget tilsvarende, så er det noget, de kan blive straffet for,« siger hun.

Sagen har vakt opsigt, fordi kvinden havde fået et højere bødeforlæg end blotteren.

Manden, der havde blottet sig for kvindens 10-årige datter, blev straffet med dagbøder på i alt 2500 kroner.

Det var i august sidste år, at manden blottede sig for den 10-årige og en anden pige.

Moren delte et overvågningsbillede af gerningsmanden på Facebook.

Kort efter offentliggørelsen blev gerningsmanden pågrebet i en civil anholdelse, fordi to taxachauffører havde set hendes opslag og slået alarm.

Moren har tidligere henvist til, at hun følte, at politiet ikke tog sagen alvorligt. Derfor tog hun selv affære.

/ritzau/