Byrådspolitiker om benzinbombe-angreb mod dreng: »Det er desværre ikke noget, der kommer bag på os«

Flere og flere oplysninger kommer frem i sagen om den 16-årige dreng, der blev angrebet af klassekammerater med en benzinbombe i Ry. Blandt andet fortæller byrådspolitiker og leder af byens sportshal, at han ikke er overrasket over det voldsomme angreb.

Parkeringspladsen ved siden af Ry Hallerne, hvor Ali angiveligt blev overfaldet med benzin og ild af de fire drenge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tor Birk Trads

Det er tre dage siden, et voldsomt overfald på en 16-årig dreng af afghansk afstamning fandt sted på en parkeringsplads ved sportshallen i Ry, og flere af byens borgere er nu begyndt at melde sig på banen med opsigtsvækkende beretninger i sagen.

Flere fortæller om en længerevarende konflikt mellem drengene, og byrådspolitiker og centerleder Jens Szabo (V) siger endda, at myndighederne er blevet kontaktet flere gange, uden at der er sket noget.

Overfaldet på parkeringspladsen fandt sted mandag aften, hvor en flaske brændende benzin blev kastet mod den 16-årige, som ifølge Jyllands-Postens oplysninger blev forbrændt på cirka 30 procent af kroppen, men selv var i stand til at gå den ene kilometer lange vej hjem, hvorefter han blev kørt til hospitalet og indlagt i kritisk tilstand.

 

Jens Szabo (V) er byrådspolitiker i Skanderborg Kommune og centerleder for sportshallen. Han er ikke overrasket over overfaldet.

»Det kommer desværre ikke bag på os, at det ender med en voldsom hændelse. Selvfølgelig er det fuldstændig uacceptabelt og så videre. Men det er jo en konflikt, der har stået på i mange år på forskellig vis, og hvor der ikke er taget den fornødne action på det. Så det er desværre ikke noget, der kommer bag på os, at det ender i en voldsom hændelse,« siger han til Berlingske og afviser at komme med nogen uddybende bemærkninger.

Til Jyllands-Posten forklarer han dog yderligere, at der bliver solgt og røget hash ved sportshallen, og at han så sent som i fredags kontaktede SSP i Skanderborg Kommune om, at nogle unge i hallen havde båret knive.

»Vi melder ind til myndighederne om det, og problemerne bliver ved med at opstå. Det er dybt frustrerende,« siger han til Jyllands-Posten.

Tirsdag blev fire 15-16-årige etnisk danske drenge, der ligesom den 16-årige går på Mølleskolen i Ry, varetægtsfængslet i fire uger sigtet for forsøg på manddrab.

Onsdag var flere medier i kontakt med den forbrændte drengs storebror Mohamad Akbari på 18 år, som går i 3.g på Skanderborg Gymnasium. Han fortæller, at lillebroren i længere tid er blevet chikaneret af en gruppe drenge.

»Han er jævnligt blevet skubbet og truet af drengene på skolen. Eksempelvis et skub med skulderen, når han gik forbi dem på gangen. Han er også tit blevet kaldt »perker«, og de har sagt ting som »skrub hjem til dit eget land«,« foræller han til BT.

Her ses den 16-åriges storebror, Mohamad Akbari i familiens hjem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tor Birk Trads.

Også Jyllands-Posten har talt med broren, som her fortæller, at lillebroren tidligere har været gode venner med en af de fire drenge, der nu er sigtet i sagen.

Torsdag kom det også frem, at den 16-årige allerede tidligere har været udsat for trusler og vold. En januardag for to år siden, da han var 13 år gammel, var der en episode, som efterfølgende kom for retten, skriver Midtjyllands Avis.

Her blev drengen overfaldet af en to år ældre elev på skolen, da han sad på gangen. Den ældre elev kom hen mod ham med en saks i hånden, men en lærer opdagede det og fik eleven til at smide saksen. Da læreren var væk vendte den ældre elev dog tilbage og råbte drengen ind i hovedet, hvorefter han tog kvælertag på ham så hårdt og længe, at drengen var ved at miste bevidstheden, skriver Midtjyllands Avis.

En dommer takserede overfaldet med en dom på 40 dages betinget fængsel.

I den nuværende sag med brandbomben sidder de fire tiltalte i sagen i øjeblikket i forskellige sikrede institutioner rundt om i landet. Alle kærede afgørelsen om varetægtsfængsling, men landsretten har endnu ikke taget stilling til afgørelsen.

Ekstra Bladet har talt med faren til en af de varetægtsfængslede. Faren fortæller, at den afghanske dreng ikke burde gå på Mølleskolen, da der har været mange problemer med ham, lige siden han begyndte for tre år siden. Han mener, lærerne på skolen har været konfliktsky. Faren forklarer desuden episoden med, at to af de varetægtsfængslede drenge var bange for den 16-årige og derfor havde medbragt brandbomben for at kunne forsvare sig.

»Så er det gået galt,« siger han ifølge Ekstra Bladet.

Mølleskolen, hvor den forbrændte Ali og de fire formodede gerningsmænd gik i skole. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tor Birk Trads.

Da Berlingske onsdag snakkede med viceskoleleder på Mølleskolen Alma Andersen, bekræftede hun, at der har været en konflikt »on and off« mellem flere drenge på skolen. Men hun afviser, at skolen generelt har været plaget af vold mellem eleverne. Hun kunne heller ikke svare på, hvad der er gået galt.

»Man kan vel altid sige, at når sådan noget sker, er der noget, der ikke er gjort godt nok. Jeg kan ikke på nuværende tidspunkt sige, hvad det er, eller hvem der må påtage sig et hovedansvar,« sagde hun.

Borgmesteren i Skanderborg, Jørgen Gaarde (S), bad allerede tirsdag om at få udarbejdet en redegørelse i sagen. Han forklarer til DR, at han er interesseret i at få at vide, hvilken indsats der har været i tiden op til det voldsomme overfald.

Mens politiet har oplyst etniciteten på de implicerede, oplyses det samtidig, at politiet ikke på nuværende tidspunkt har oplysninger, der tyder på, at konfliktet har noget med etnicitet at gøre.