Byrådspolitiker kritiserer mandlige kolleger for sexchikane: »De klasker mig i røven i stedet for at give mig hånden«

Socialdemokratisk byrådsmedlem i Nyborg anklager mandlige byrådspolitikere og partikammerater for sexchikane. Borgmesteren er chokeret og indkalder til byrådsmøde.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

»Det er ret vildt, at man får et klask i røven i stedet for et dav eller et håndtryk. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange det er sket.«

Sådan siger det 22-årige byrådsmedlem Sonja Marie Jensen (S) om det, hun ser som udbredt chikane på baggrund af hendes køn. Sonja Marie Jensen skrev tirsdag et debatindlæg i den socialdemokratiske netavis Pio, hvor hun anklagede mandlige kolleger for at give hende klask i røven og kommentarer som »du knalder dig til tops« og »gå ud og fød nogle børn, før du bliver politiker«.

»Jeg har aldrig kæmpet ligestillingskampen helt vildt, men nu føler jeg, at min politiske person bliver undergravet. Det sker jo aldrig den anden vej; det er noget som kvinder, og især kvinder på min alder, oplever,« siger Sonja Marie Jensen til Berlingske.

Sonja Marie Jensen, der udover at være byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Nyborg er aktiv i DSU, mener, at hun bliver undermineret som politiker.

»Det er en underminering af mig som politiker, og det er grundlæggende ubehageligt. Unge kvinder er i forvejen underrepræsenteret i dansk politik,« siger hun.

Hvor oplever du det?

»Jeg har prøvet det hele vejen rundt – i byrådet i Nyborg Kommune, blandt mine partikammerater på landsplan og i DSU. Det sker for mange kvinder rundt omkring i Danmark, både ældre og yngre,« siger hun.

Hvor ved du fra, at det også sker for andre kvinder?

»Det fortæller de mig. Jeg har også fået en masse positive reaktioner fra kvindelige kolleger i min mail-indbakke, siden jeg skrev indlægget. »Hvor er det godt, at du tager den her kamp«, skriver de.«

Hvorfor går andre kvinder ikke ud med det, hvis de også oplever det?

»Det er et meget tabubelagt område. Det er ikke fedt at gå ud og sige, at folk underminerer en som politiker. Jeg tror, alle kvinder i dansk politik har oplevet, om ikke alt, så i hvert fald noget af det, jeg har oplevet,« siger Sonja Marie Jensen.

»Det har været meget angstprovokerende for mig bare at skrive dette indlæg.«

Borgmesteren i Nyborg Kommune, Kenneth Muhs (V), har reageret på sagen ved at indkalde samtlige partier til møde i byrådet.

»Jeg er meget bestyrtet – og jeg kan kun tage afstand fra det. Uanset køn og alder skal man behandles med respekt,« siger Kenneth Muhs til Berlingske.

Hun er ikke den eneste

Borgmesteren har indkaldt til møde for at »finde ud af, hvad der er op og ned«. »Jeg synes ikke, jeg kan genkende billedet. Derfor er det vigtigt at finde ud af, hvad der er op og ned. Hvis det er tilfældet, at det finder sted, er det utilstedeligt, men jeg er noget overrasket,« siger borgmesteren.

Lasse Quvang Rasmussen er formand for DSU, som Sonja Marie Jensen er aktiv i. Han siger til Berlingske, at sagen ikke overrasker ham.

»Det er desværre ikke særligt overraskende. Hun er ikke den eneste, der nævner, at hun har været chikaneret. Jeg synes, Sonjas historie er et eksempel på, at der er en klam kultur i samfundet generelt. Det er noget, man som kvinde skal være særligt opmærksom på, og det er jo ikke retfærdigt,« siger Lasse Quvang Rasmussen.

Berlingske har forsøgt at få kontakt til Sonja Marie Jensen igen. Vi ville spørge, hvorfor hun ikke har anmeldt episoderne. Hun har afvist at udtale sig mere i sagen.