Bygherrer hugger fra arkitekter

Bygherrer vælger i stigende grad at bygge huse uden at betale arkitekten for tegningerne. I Vestre Landsret er der netop faldet dom i en sag om 144 huse.

Bygherrer og entreprenører bygger i stigende grad efter arkitekttegninger, de ikke har betalt for.

Et arkitektfirma knokler med at tegne og projektere et byggeri, men efter resultatet er vist frem, forkastes det af bygherren. Et år efter er projektet alligevel opført - men under et andet arkitektnavn. Den form for tyveri af de såkaldte immaterielle rettigheder - brud på lovsikrede ophavsrettigheder - opleves af et stigende antal arkitektfirmaer, skriver fagbladet Danske Ark Byg.

I arkitekternes arbejdsgiverorganisation, Danske Ark, er antallet af henvendelser fra virksomheder, der frygter, at de er blevet udsat for kopiering oppe på to hver eneste uge.

I Vestre Landsret er der netop faldet dom i en større sag. Her blev manden bag feriecentret SeaWest i Nørre Nebel i Vestjylland, Bjarne Bøgh Jensen, blev dømt til at betale bøde på 30.000 kroner og erstatning på knap 1,7 millioner kroner til firmaet Skala Arkitekter for at have opført 144 såkaldte skipperhuse. Husene blev bygget efter oprindelige arkitekttegninger, der ikke var betalt for.

/ritzau/