Byggeskandale truer hospitaler

40 mia. kr. er langtfra nok til at give danskerne et moderne sygehusvæsen, fastslår bygge-eksperter og regioner, der forudser byggeskandaler.

Foto: Erik Refner

Regeringens højtprofilerede satsning på at sikre syge danskere behandling i verdensklasse på topmoderne sygehuse vil føre til en stribe byggeskandaler på linje med dem, der tidligere er set omkring DR Byen og Metroen i København.

Sådan lyder kritikken fra såvel byggeeksperter som politikere i regionerne. De påpeger samstemmende, at de 40 mia. kr., som regeringen har afsat til investeringer i nye sygehuse, ikke rækker til de planlagte forbedringer. Konsekvensen vil blive, at danskerne enten må nøjes med beskedne forbedringer eller har udsigt til budget-overskridelser i milliard-klassen.

Kritikerne hæfter sig bl.a. ved, at man i Norge har brugt ca. 11 mia. danske kroner på at bygge et nyt sygehus i Trondhjem, mens man i Danmark lægger op til at bygge et helt nyt universitetshospital i Odense for blot 6,3 mia. kr.

»Der vil kunne laves nogle tiltrængte forbedringer for de 40 mia., men vi får ikke noget tip-top sygehusvæsen for de penge,« siger udviklingschef i Cowi, Helle Gaub.

Regionerne har bedt om ca. 70 mia. til investeringer i en stribe helt nye og ombyggede sygehuse. Nu afsættes i alt 40 mia. kr. til to helt nye sygehuse samt ombygning på 12-13 eksisterende sygehuse.

»Der er en betydelig risiko for at ende i en situation som den med DR Byen og koncerthuset, der viste sig at blive langt dyrere end budgetteret,« siger formanden for sundhedsudvalget i Danske Regioner, Ulla Astmann (S).

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) mener, at pengene giver en »helt unik chance for at give sundhedsvæsenets rammer et samlet og gennemtænkt løft«.