Byggeskandale truer hospitaler

40 mia. kr. er langtfra nok til at give danskerne et moderne sygehusvæsen, fastslår bygge-eksperter og regioner, der forudser byggeskandaler.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringens højtprofilerede satsning på at sikre syge danskere behandling i verdensklasse på topmoderne sygehuse vil føre til en stribe byggeskandaler på linje med dem, der tidligere er set omkring DR Byen og Metroen i København.

Sådan lyder kritikken fra såvel byggeeksperter som politikere i regionerne. De påpeger samstemmende, at de 40 mia. kr., som regeringen har afsat til investeringer i nye sygehuse, ikke rækker til de planlagte forbedringer. Konsekvensen vil blive, at danskerne enten må nøjes med beskedne forbedringer eller har udsigt til budget-overskridelser i milliard-klassen.

Kritikerne hæfter sig bl.a. ved, at man i Norge har brugt ca. 11 mia. danske kroner på at bygge et nyt sygehus i Trondhjem, mens man i Danmark lægger op til at bygge et helt nyt universitetshospital i Odense for blot 6,3 mia. kr.

»Der vil kunne laves nogle tiltrængte forbedringer for de 40 mia., men vi får ikke noget tip-top sygehusvæsen for de penge,« siger udviklingschef i Cowi, Helle Gaub.

Regionerne har bedt om ca. 70 mia. til investeringer i en stribe helt nye og ombyggede sygehuse. Nu afsættes i alt 40 mia. kr. til to helt nye sygehuse samt ombygning på 12-13 eksisterende sygehuse.

»Der er en betydelig risiko for at ende i en situation som den med DR Byen og koncerthuset, der viste sig at blive langt dyrere end budgetteret,« siger formanden for sundhedsudvalget i Danske Regioner, Ulla Astmann (S).

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) mener, at pengene giver en »helt unik chance for at give sundhedsvæsenets rammer et samlet og gennemtænkt løft«.