Byggeboom skal gøre op med københavnsk ghetto, som vi kender den

I alt godt 49.000 kvadratmeter nybyggeri skal være med til at ændre beboersammensætningen i Tingbjerg. Bydelen er et af de boligområder i Danmark, hvor der er færrest beboere med dansk oprindelse.

Tingbjerg figurerer på Indenrigs- og Boligministeriets liste over 12 parallelsamfund i Danmark. Det, der tidligere blev kaldt ghettolisten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tingbjerg nordvest for København har de senere år været et af politikernes mest yndede eksempler, når der var debat om social kontrol, arbejdsløshed og bandekrig.

Bydelen befinder sig nemlig på regeringens liste over parallelsamfund og har derfor også siden 2019 været i gang med en større forvandling for at ændre på områdets beboersammensætning.

Og nu tager man så tilløb til at komme i gang med den såkaldte anden etape af omdannelsen af Tingbjerg.

I alt godt 49.000 kvadratmeter nybyggeri – herunder tilbygninger på eksisterende huse, to daginstitutioner og en ny fritidsklub – er efter alt at dømme på vej til byen.

Det viser en såkaldt startredegørelse fra Københavns Kommune ifølge MagasinetKBH. En startredegørelse skitserer de overordnede rammer for et projekt, før den endelige lokalplan ligger færdig.

Foruden 435 nye boliger og en daginstitution, som allerede er vedtaget i en lokalplan fra december, er ønsket fra bygherrernes side nu at nedrive en mindre del af bydelens nedslidte boligmasse – heriblandt 42 eksisterende almene rækkehuse – til fordel for en række nybyggerier.

Allerede i 2018 fik Tingbjerg som en del af byfornyelsen et nyt bibliotek og kulturhus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Charlotte Brøndum.

I modsætning til København, som skriger på flere boliger, der er til at betale, vil man altså i Tingbjerg skære ned på andelen af almene boliger.

I dag består 96 procent af almene boliger, og det skal ifølge MagasinetKBH bringes helt ned på 40 procent.

Samtidig har det været på tale at binde Tingbjerg tættere sammen med Brønshøj og Husum ved at opføre en ny vejbro på tværs af naturområdet ved Vestvolden.

20 procent af beboerne har dansk oprindelse

Tingbjerg figurerer på Indenrigs- og Boligministeriets liste over 12 parallelsamfund i Danmark. Det, der tidligere blev kaldt ghettolisten.

Her har bydelen blandt andet selskab af Mjølnerparken i København, Vollsmose i Odense og Gellerupparken i Aarhus.

Indenrigs- og Boligministeriet definerer blandt andet et parallelsamfund som »et alment boligområde med mindst 1.000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikkevestlige lande overstiger 50 procent«.

Ifølge tal fra Bolig- og Planstyrelsen, som blev offentliggjort i juni i år, er andelen af beboere med dansk oprindelse i de almene boligområder i Tingbjerg lige godt 20 procent.

Af notatet fremgår, at »en person med dansk oprindelse er en person, der – uanset fødested – har mindst én forælder, der både er dansk statsborger og født i Danmark«.

En endelig lokalplan af Tingbjerg kan formentlig godkendes i starten af 2024, skriver MagasinetKBH.