Byernes by eksploderede i rød, hvid og gul: »Det er næsten, så man skal knibe sig selv i armen«

En tidligere statsminister, en sundhedsminister, borgere fra Glyngøre og hovedpersonens egen tidligere mentor. Som en anden pilgrimsrejse var alle valfartet til Champs-Élysées, da Jonas Vingegaard skulle køre sin sejrsrunde gennem byens gader. »Så er danskerne sgu kommet til Paris. De har simpelthen udsolgt af fadøl,« lød det allerede ud på eftermiddagen.

Den danske sejrsrus har lagt sig som en tung dyne over byernes by denne søndag. Folk nærmest stod på nakken af hinanden for at få udkig til brostenene, da den danske Tourvinder sammen med de andre ryttere fra verdens største cykelløb var på paradekørsel i Paris' gader.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilie Lærke
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som Jonas Vingegaards sejr stod skrevet i gult, har danskere en masse kastet sig ind i biler og stillet gps’en mod Frankrigs hovedstad. Ligesom ved de første etaper i Danmark var fremmødet til Tour de Frances sidste etape mildest talt overvældende.

Et rødt-hvidt hav af mindst tusind jublende danskere var dukket op på en af de dyreste adresser i Paris, ikoniske Champs-Élysées.

Her stod de samlet foran huset med det meget passende navn, Maison du Danemark – Danmarkshuset. En selvejende institution, der arbejder for at fremme dansk kultur og erhvervsliv.

Og det må være en ualmindelig god dag på kontoret for huset. I hvert fald hvis fadøl, slagsange og klaphatstemning er en del af missionen.

21. etape. Tour de France. Reportage fra paradekørsel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilie Lærke.

21. etape. Tour de France. Reportage fra paradekørsel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilie Lærke.

»Så er danskerne sgu kommet til Paris. De har simpelthen udsolgt af fadøl,« siger en ung fyr i fodboldlandsholdstrøje til sine tre kammerater.

»Det er løgn?« svarer en anden vantro. Den var altså ikke gået derhjemme.

»Nej, de har udsolgt over det hele,« lød det lidt nedslående svar allerede tidligt søndag eftermiddag.

Inde bag dørene i Danmarkshuset havde man måttet lukke for tilmeldingerne til den årlige Tour-reception. Der var simpelthen ikke plads til flere, lød det.

»Den lille mand med den store motor«, som TV 2s cykelkommentator Dennis Ritter kaldte ham under Tourens sidste enkeltstart, har gjort det, ingen danskere har formået i over to årtier. Jonas Vingegaard har vundet Tour de France og blæst nationen omkuld, hele vejen fra hovedstaden i øst til Jylland i vest.

»Vi sad og tudede i præstegården i går«

Fra Vingegaards hjemby havde Trine Hansen taget turen fra tun i olies hovedstad, Glyngøre, til den franske, Paris. Hun var kørt hele natten med tre københavnerne, hun ikke kender, og som samlede hende op i Kolding. Kun for at hylde byens nye cykelkonge.

»Det er megastort. Både fordi han er dansker og bor i Glyngøre. Det er underligt og uvirkeligt. Man bliver megastolt og rørt. Vi sad en hel gruppe og tudede i præstegården til enkeltstarten i går,« fortæller Trine.

De mange fremmødte danskere var klædt i rød, hvid og gul under dagens parakørsel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilie Lærke.

Dannebrogs stråler søndag om kap med de franske flag, der traditionen tro hænger i træerne hele vejen op ad den ikoniske alle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilie Lærke.

Også Dorthe og Torben havde taget turen til Paris fra Grenå i Jylland. De var kørt 24 timer med bus hele natten, næsten uden at sove, for at stå på Champs-Élysées allerede klokken 10 søndag formiddag. En beslutning de tog fredag.

»Det er helt fantastisk det, han har gjort. Og så er han bare så nede på jorden,« siger Torben med et dannebrogsflag flagrende ned ad ryggen.

I samme øjeblik kommer en franskmand hen til parret fra Grenå. Han trykker Torben i hånden. Længe.

»Vingegaarrrt,« siger han med tyk fransk accent. Mere bliver der sådan set ikke kommunikeret. De to taler ikke samme sprog. Og så dog alligevel.

Overalt lykønskes danskerne med Tour-sejren. Selv tjenerne på cafeerne omkring Champs-Élysées siger »congratulations«.

Mentor spottede Vingegaards x-factor

Hvis der er nogen, der kan tage del i æren for den danske sejrsrus, der har lagt sig som en dyne over byernes by denne søndag, er det Christian Andersen. Han er manden, der så et lys i Jonas Vingegaard før alle andre.

Som sportsdirektør på kontinentalholdet Team coloQuick hentede Christian Andersen cykelrytteren ind midt i en sæson i 2016, hvor Vingegaard cyklede, til han skiftede til Jumbo-Visma i 2019.

»Han havde x-factor. Der var noget ekstraordinært over ham. Tidligt sagde jeg, at han ville ryge på podiet i en grand tour en dag, men jeg sagde ikke, at han ville vinde en grand tour. Heller ikke Tour de France,« siger Christian Andersen.

Tourvinderens tidligere mentor ankom til Paris søndag morgen for at tage del i fejringen af sin tidligere mentee, som han stadig holder tæt kontakt med.

Store dele af Champs-Élysées var lyst op i rød-hvide farver så langt øjede rækkede. Selv danskernes kæledyr var klædt på til lejligheden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilie Lærke.

Mange danskere mødte op foran Danmarkshuset allerede om formiddagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilie Lærke.

»Det er bare så fantastisk, at jeg får en klump i halsen. Der er ikke nok superlativer, der kan dække det, for det er jo næsten, så man skal knibe sig selv i armen,« siger Christian Andersen, der også var mødt op ved Danmarkshuset for at suge stemningen til sig.

»Og det tror jeg også, at Jonas skal, når han vågner i morgen. Han skal lige mærke, at det her er rigtigt. For det er en drøm i drømmen for ham. Det er så langt ude. Han har drømt om det, men det er næsten endnu længere ude.«

»Det er bare sådan, Jonas er«

Den nuværende sportsdirektør for cykelholdet Uno-X Pro Cycling Team stopper op. I baggrunden er hundredvis af mennesker begyndt at synge den sang, som de har sunget til ukendelighed hele dagen.

»Hvem er det, der vinder Touren i åååår? Vingegaaaard, Vingegaaaaaaard!« lyder det.

»Dét her. Det bliver Jonas også rørt over,« siger Christian Andersen.

»Jeg ved, hvor emotionel han er. Han er en super person. Sød, rar og ydmyg. Det blev også meget godt afspejlet, da han ventede på Pogacar, da han væltede under 19. etape. Det er bare sådan, Jonas er.«

Christian Andersen er i dag sportsdirektør for cykelholdet Uno-X Pro Cycling Team, men er taget til Paris sammen med sine gamle kolleger fra Team coloQuick for at fejre deres tidligere rytter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilie Lærke.

Hvad vil du sige til Jonas, når du ser ham senere?

»Han skal bare have en kæmpe krammer,« siger Christian Andersen og holder en lang pause og stirrer lidt ud over masserne af danske Vingegaard-fans.

»Det her er bare så stort,« siger han, inden han forsvinder ned ad Champs-Élysées for at tage plads ved målområdet sammen med Tour-vinderens familie.

Minister drømmer om Vingegaard-vibes

I mellemtiden dukkede både Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, og landets sundhedsminister, Magnus Heunicke (S), op. De stod nu inden for en meters afstand fra hinanden foran Danmarkshuset. Det var altså ikke planlagt, forsikrede de.

»Jeg synes, det er kæmpestort på alle dimensioner. Cykelsportsmæssigt er det den største præstation nogensinde,« siger Lars Løkke.

Lars Løkke var i særdeles høj kurs, da han passerer Champs-Élysées søndag eftermiddag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilie Lærke.

Heunicke havde forlænget sin ferie i Frankrig med familien for at se Vingegaard køre i gult gennem de parisiske gader.

»Ikke bare vinder han verdens største cykelløb – det er måden, han gør det på. Det sportsmanship og det kammeratskab, han udviser – også overfor hans direkte konkurrent. Det er fantastiske værdier at vise frem,« siger ministeren.

Er det noget, man kan tage med ind i politik? Det sportsmanship?

»Den politiske debat kunne godt bruge lidt Vingegaard-vibes,« griner Magnus Heunicke.

De to kan ikke gå en meter uden at blive spurgt om selfies. Alt, der lugter af Danmark, er meget populært lige nu, fornemmer man.

Euforien og forløsningen er enorm, da danskerne omsider kan få lov at råbe de slagsange, de har sunget til ukendelighed, for dagens hovedperson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilie Lærke.

Otte fly fløj over himlen, som cykelrytterne passerede de de klassiske otte omgange på Champs-Élysées. Fold sammen
Læs mere

Mere populært bliver det dog ikke, end da cykelrytterne omsider første gang støg op ad Champs-Élysées, og de tusindvis af fremmødte danskere fik den nykronede cykelhelt i gult at se.

Folk nærmest stod på nakken af hinanden for at få udkig til brostenene. Mindst halvdelen kunne ikke se. Enten fordi der ikke var plads – eller fordi de havde fået for mange fadøl.

Jublen startede i den ene ende af alleen og bredte sig som dominobrikker, der væltes af hinanden.

Den ene side af alleen omkring Danmarkshuset råbte »Jonas«, mens den anden svarede igen med »Vingegaard«.

Det må være det, man kalder lyden af historiens vingesus.