Byens træer nyder varmen og vokser hurtigere

Den globale opvarmning har siden 1960erne fået byens træer til at skyde hurtigere i vejret end træerne på land og i skov.

Byens træer nyder godt af højere temperaturer, påviser ny forskning, Her er det en forårsdag i Kongens Have i København.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Midt i den kolde tid kan byens træer lune sig ved et nyt forskningsresultat, der handler om netop dem.

En international undersøgelse foretaget af forskere fra en lang række lande påviser, hvordan træer i 12 byer såsom Berlin, Houston, Brisbane og Hanoi på tværs af kontinenter, arter og klimazoner siden 1960erne er vokset hurtigere end deres lokale slægtning i land og skov.

Faktisk er et bytræ på 50 år i gennemsnit 25 procent større end et ditto på landet, efter 100 år er forskellen 18 procent og efter 150 år 14 procent.

Dertil kommer, at træerne - om de vokser på landet, i skoven eller i byen - i det hele tager er vokset hurtigere siden 1960erne. Forskerne sætter vækstspurten i forbindelse med global opvarmning  og fremhæver, at bytræerne i særdeleshed nyder godt af det, der bliver kaldt heat island effect. Altså at der er varmere i byerne end i andre områder. I de 12 byer kan det være fra tre til ti grader varmere end omkring dem.

Ifølge forskerne fra bl.a. det tekniske universitet i tyske München påvirker varmen i byerne træerne på to måder. Dels stimulerer den fotosyntesen. Dels forlænger den træernes årlige vækstperiode.

Men inden bytræerne får grene alt for højt i vejret, drypper forskerne lidt malurt i bægeret. Den forcerede vækst »betyder også hurtigere ældning af træerne«, skriver forskerne i tidsskriftet Nature, hvor undersøgelsen er offentliggjort.

»For at fastholde udviklingen af en grøn infrastruktur bør forvaltning og drift tage højde for træernes forandrede vækstrate,« lyder det fra forskerne, der også konstaterer at de undersøgte træer alt i alt har nydt godt af klimaforandringerne.

»Trods mulige, negative konsekvenser af global opvarmning for træer - såsom tørke, der kan føre til reduktion, svækkelse og tilmed død blandt træer - ser de pågældende træer ud til at have haft fordel af udviklingen indtil videre,« skriver de i Nature.

Herhjemme vurderer forsker og træekspert på Københavns Universitet og Skovskolen, studielektor Oliver Bühler, dog, at det trods alt er bedre at være landtræ end bytræ. Livet på stenbroen byder nemlig også på masser af vejsalt, mangel på vand og evige forandringer i form af nybyggeri, vejarbejde osv.

»Det er hårdt liv at være et bytræ fra start til slut,« siger han og er samtidig forsigtig med at konkludere, at resultaterne i København ville være de samme, som de er i Houston og Hanoi.

»Men der ser ud til at være forhold i byen, der kunne give bytræerne en vækstfordel.«

Han har tidligere undersøgt træer langs Frederikssundsvej og kan konstatere, at træerne på nordsiden gik i gang med at vokse en uge eller to før træerne på sydsiden, fordi de lå i solsiden.

»Jeg kan kun tolke det, som om det var fordi, at jorden pga. solen blev hurtige opvarmet,« siger han.

Omvendt ser det ifølge Oliver Bühler også ud til, at byens træer lukker og slukker deres årlige vækstsæson tidligere, fordi de ikke får så meget vand.

»Der er mege mere overfladebelægning i byen,« forklarer han.