Bycykler smadret og brændt af: »Det er helt uhørt«

Groft hærværk tvinger Bycyklen til at stoppe udlejning af elcykler fra Brønshøj Torv.

Flere elcykler ved Brønshøj Torv er blevet udsat for hærværk. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke længere muligt at ty til en af Københavns hvide elcykler fra Brønshøj Torv, for fonden bag cykel-udlejningen har set sig nødsaget til at lukke stedets cykelstation.

Det sker efter adskillige uger med dagligt hærværk begået hovedsageligt i nattetimerne, fortæller Iben Keller, kommunikationschef i By- og Pendlercykel Fonden.

Sammenlagt er ti cykler blevet vandaliseret på 14 dage. Cyklerne har blandt andet fået smadret deres tabletskærm med indbygget GPS, ligesom der er blevet sat ild til cyklernes hjul og bagskærme.

»Lige præcis på Brønshøj Torv har der drypvist været hærværk mod cyklerne igennem lang tid, men inden for de seneste to uger er det taget rigtig meget til. Ti af vores cykler har fået smadret vitale og dyre dele og er ikke længere brugbare, så vi er tvunget til at købe nye. Nogle af cyklerne er sågar blevet sat i brand, så det er grotesk,« siger Iben Keller, som skyder på, at skaderne løber op i mindst 100.000 kroner.

Ifølge hende er der tale om målrettet hærværk, hvor bycyklerne er blevet flået i på en måde, så både cykel og cyklens station bliver ødelagt. Derefter må Bycyklens personale på jagt efter de 35 kilo tunge cykler rundt i byen:

»Vi har på intet tidspunkt tidligere oplevet så systematisk hærværk, så det er helt uhørt,« siger Iben Keller.

Det er første gang siden Bycyklen blev lanceret i 2014, at fonden har været nødt til at lukke en bycykelstation på ubestemt tid, og normalt plejer borgere og besøgende at tage hensyn til og passe på de tohjulede. Eksempelvis slap cyklerne for nylig igennem Distortion med småskrammer.

»Der stod 110 cykler nede ved Enghaveparken under Distortion, men ingen forsvandt eller blev ødelagt, så derfor er det megaærgerligt, at de her ting sker ved Brønshøj Torv. Det er jo hele hovedstadens cykler,« siger Iben Keller.

Bycyklens personale ved ikke, hvem der står bag hærværket, men er begyndt at modtage henvendelser fra borgere, som har gjort sig observationer i området.

»Det er værst for de personer, som har brugt cyklerne på Brønshøj Torv til at komme omkring i byen og få et skub op ad bakkerne og nu ikke længere har den mulighed. Derudover synes vi, at det er en rigtig mærkelig tendens, for det er rent hærværk uden formål. Det handler kun om at smadre andres ting, og i sidste ende er det jo brugerne, som skal betale,« siger Iben Keller.

Hun fortæller, at Bycyklen er i gang med at politianmelde hærværket, og så håber fonden, at erhvervsdrivende ved Brønshøj Torv ligger inde med videoovervågning.