Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Folkesundhed er et vigtigt emne i tiden og noget, som optager både politikere og almindelige danskere. Derfor er direktøren for butikskæden Netto, Claus Juel-Jensen, heller ikke i tvivl, om at et forsøg med såkaldt nudging på Bornholm kan blive lærerigt for butikskæden.
I alt seks supermarkeder på Bornholm er med i et nyt forsøg, hvor forbrugerne skal have et »nudge«, et skub, i den rigtige retning, når de køber ind. Det skal butikkerne hjælpe dem med ved at give slik, chips og andre usunde varer en mindre fremtrædende plads. Derimod skal sunde varer som frugt og grønt placeres, så de frister kunderne mere.
- Vi sagde ja til at være med i forsøget, fordi det er spændende, og fordi vi som købmænd måske også kan lære noget og blive klogere på tidsånden, hvor folkesundhed er noget, som optager mange, siger Claus Juel-Jensen.
Traditionelt har slik, chips og lignende usunde varer fået den mest fremtrædende placering i supermarkederne, det vil sige lige ved kassen. Men sådan behøver det ikke nødvendigvis at være fremover.
- Hvis kunderne tager det her til sig og sætter pris på det, kan jeg sagtens forestille mig, at det bliver bredt ud til andre butikker. Nummer et for os er, at kunderne har tillid til vores koncept og kan lide at komme i vores butikker. Nummer to er så, at de så selvfølgelig gerne skal købe nogle varer, siger Claus Juel-Jensen.
I den ene af hans butikker bliver frugt og grønt også fritaget for moms. Det mener han selv, der skal til, for at det virkelig batter noget, når man skal have flere til at foretrække de sunde varer.
- Idéen opstod egentlig på Folkemødet på Bornholm, hvor jeg i en paneldebat i kådhed kom til at foreslå det. Det skete i forbindelse med en diskussion om regeringens fedtafgift, hvor jeg sagde, at det på den lange bane måske kan være fornuftigt. Men så burde politikerne samtidig have sat afgiften ned på de sunde varer, siger Claus Juel-Jensen.
Forsøget, der er døbt SoL (Sundhed og Lokalsamfund), med at få bornholmerne til at købe mere sundt ind indledes fra på mandag og varer i to år. Målet med forsøget er at få bornholmerne til at spise 15 procent mere sund mad og se fjernsyn en halv time mindre om dagen. Ved at sammenligne med en kontrolgruppe i Odsherred med stort set samme sociale og demografiske sammensætning, vil man kunne måle, om de forskellige sundhedstiltag har virket.
Bornholm er blevet udvalgt, fordi halvdelen af befolkningen ifølge dagbladet Politiken er overvægtige, hver femte har forhøjet blodtryk og 6,5 procent har sukkersyge. På alle områder ligger øen over landsgennemsnittet.
- I 20 år har vi prøvet at flytte folk ved lægesamtaler, helbredsundersøgelser og den slags. Det virker ikke særlig godt. Nu prøver vi i stedet at flytte ting i deres hverdag, siger professor Torben Jørgensen fra Forskningscenter for Sundhed og Forebyggelse til Politiken.
Bag forsøget står Region Hovedstaden, Forskningscentret for Sundhed og Forebyggelse på Glostrup Hospital, Aalborg Universitet og Bornholms Kommune.