Butiksejer politianmeldt for at lægge optagelse af tyve på Facebook

Anders Baagland risikerer bøde, fordi han har lagt TV-optagelser af formodede tyve på Facebook. Men han fortryder intet.

En mand ser rødt. Datatilsynet politianmelder Expert Nordvestsjælland A/S for at lægge optagelser af formodede tyve på Facebook. Men Anders Baagland, som ejer elektronikforretningen, ville gøre det igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En omdiskuteret selvtægtssag bliver nu en politisag, idet Datatilsynet har politianmeldt Expert Nordvestsjælland A/S til Midt- og Vestsjællands Politi.

Forhistorien er, at Anders Baagland, som ejer elektronikforretningen i Holbæk, har lagt overvågningsbilleder af formodede tyve, som plyndrer hans lager, på Facebook.

»Persondatalovens regler er meget klare på området, og får vi kendskab til mulig overtrædelse af TV-overvågning, så politianmelder vi. Som tilsynsmyndighed kan vi ikke lukke øjnene, når der sker offentliggørelse,« siger Lena Andersen, kontorchef i Datatilsynet.

Kontorchefen henviser til, at persondataloven på den ene side giver banker, butikker og andre mulighed for TV-overvågning. Men på den anden side beskyttes borgere i den forstand, at optagelserne kun må viderebringes til politiet eller med de optagede personers samtykke.

Den sidste del af bestemmelsen har Anders Baagland forbrudt sig imod. Og han er ligefrem stolt af det.

Ifølge indehaveren blev butikken onsdag i sidste uge udsat for tricktyveri fra to polske statsborgere: En 36-årig mand distraherede de ansatte, mens en 40-årig kvinde sneg sig ind på lageret. Her gik kvinden målrettet efter mobiltelefoner, som hun ifølge overvågningsbilleder skovlede ned i sin nederdel.

Da de ansatte opdagede tyveriet og fik gennemgået optagelserne fra overvågningskameraet, ringede de til politistationen i Holbæk. Her var beskeden, at der ikke var ressourcer til at køre ud, og at optagelserne kunne afleveres på stationen. Det blev forsøgt fredag, der var stationen lukket og åbnede først mandag.

Anders Baagland tog loven i egen hånd og lagde optagelsen på Facebook i håb om, at nogen i området ville genkende de formodede tyve. At han nu er blevet politianmeldt, er i hans øjne uretfærdigt.

»Det er urimeligt, at tyvene, som har stjålet omkring 50.000 kroner fra mig, sidder varetægtsfængslet, men jeg står alligevel til en bøde,« siger han.

Fortryder du, at du lagde optagelsen ud på Facebook?

»Nej, jeg fortryder det overhovedet ikke,« siger Anders Baagland og uddyber:

»Det har rejst en debat og i bedste fald bliver udfaldet, at loven skal justeres. Detailhandlen er i forvejen presset, og den form for tyveri er en stor økonomisk byrde for butikkerne. Informationer spreder sig lynhurtigt på de sociale medier, fremgangsmåden her kan virkelig hjælpe os.«

De to polske statsborgere blev mandag i denne uge tilbageholdt og anholdt, da de vendte tilbage til gerningsstedet. Tirsdag blev de varetægtsfængslet i fire uger.