Butikker blæser på forbud mod at sælge cigaretter til børn

Politikens testperson på 16 år kunne købe cigaretter i 18 af 20 butikker. Men det er reelt straffrit at bryde loven: I 2016 fik blot 2 butikker bøder for salg.

Foto: Sophia Juliane Lydolph.
Læs mere
Fold sammen

Regeringen har et nedskrevet mål om en røgfri generation, så ingen børn og unge ryger i år 2030. Men personer under 18 år kan uden problemer købe cigaretter, selv om loven klart forbyder butikker at sælge tobaksvarer til dem, skriver Politiken.

I en stikprøve, hvor Politiken tog en 16-årig gymnasieelev med til 20 tilfældigt udvalgte butikker, solgte 18 af butikkerne smøger til den mindreårige.

»Det hører ingen steder hjemme, at børn og unge stadig er i stand til at købe cigaretter ulovligt. Børn skal ikke ryge, og derfor skal loven selvfølgelig overholdes. Butikkerne må simpelthen tage ansvar, stramme op og blandt andet lære deres ansatte at bede om id«, lyder reaktionen til Politiken fra fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V).

Samtidig er det i praksis straffrit for butikker at sælge cigaretter til børn og unge, til trods for at Folketinget for nogle år siden fordoblede bødestørrelsen for netop at bekæmpe rygning i den målgruppe.

En aktindsigt hos Rigsadvokaten viser, at der i 2016 blot blev givet 2 bøder for overtrædelse af forbuddet mod at sælge cigaretter og andre tobaksvarer til mindreårige. Heller ikke i årene 2012-2015 var myndighederne med 5, 4, 6 og 5 bøder flittige med at håndhæve loven.

På Christiansborg vil både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti rejse sagen over for regeringen. Sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) kalder det ifølge Politiken »beskæmmende, grotesk og forfærdeligt«:

»Grænsen på 18 år er meget velovervejet, fordi skadevirkningerne er så alvorlige, og fordi unge kaster sig skødesløst ud i livet. Jeg vil bruge al mit sundhedspolitiske krudt på at få gjort noget ved det her. Det kan simpelthen ikke bortforklares«.