Busselskaber kører passagerer til Sverige uden at scanne ID

Mens DSB scanner og gemmer id fra togrejsende mod Sverige, lader flere busselskaber blot chaufføren tjekke ID i samme omgang, som billetten købes, og så går turen over Øresundsbroen. »Reglerne er uklare«, lyder det fra det svenske busselskab Swebus.

Foto: Asger Ladefoged. Busselskaber skal fra mandag 4. januar sikre, at passagerer, som tranportere til Sverige, har gyldigt billed-id.
Læs mere
Fold sammen

Tidligt mandag morgen sad direktør for Gråhundbus, Jørgen Andersen, selv bag rattet i en bus, der var blevet sat ekstraordinært ind i forbindelse med de nye svenske regler om transportøransvar.

4. januar er dagen, hvor alle bus-, tog- og færgepassagerer skal vise gyldigt billed-id, for at kunne komme ind i Sverige, og hos Gråhundbusser har man regnet med, at det ville få flere til at tage bussen. Men Jørgen Andersen kørte selv bussen hjem igen, da det ikke var tilfældet. Han afviser generelt, at busselskabet mærker noget til det nye transportøransvar.

»Vi mærker ingenting til det. Her til morgen var vi inde og se, hvordan det gik ved Hovedbanegården, og det gik godt. Vi kørte til Bornholm med 16 passagerer. De kom gennem grænsekontrollen, men det tog mindre end to minutter. Så det ser ud til at gå gnidningsfrit,« siger han.

»Det går gnidningsfrit«

Den midlertidige grænsekontrol ved Øresundsbroen blev allerede indført i november. Siden er de fleste Gråhundbusser blevet standset lige efter betalingsanlægget på Øresundsbroen, hvor passagerer er blevet tjekket, uden at nogen endnu er blevet nægtet adgang til Sverige. Det nye tiltag med transportøransvar ser Jørgen Andersen ikke som noget afgørende nyt.

»Det er simpelthen så uinteressant. Vi har ingen afgange, der er påvirket af det. Det går gnidningsfrit efter den sædvanlige køreplan,« siger han.

Hos busselskabet er det chaufføren, der tjekker passagerernes id. Rejsende kan komme til Sverige med gyldigt pas eller kørekort, og ID'et bliver ikke scannet og gemt i en database som hos DSB, fortæller Jørgen Andersen.

»Vi kunne ikke drømme om at begynde at overvåge passagererne på den måde, det kan ikke være vores opgave,« siger han.

Uklare regler

I det svenske busselskab Swebus kører man også fra Danmark til Sverige via Øresundsbroen. Her har man heller ikke måttet afvise nogen på grund af manglende id mandag morgen.

»De passagerer, der ville med os havde alle id-kort, så vi behøvede ikke takke nej til nogen, og der har ikke været nogen forsinkelser. Vi har godkendt pas, og kørekort og svensk nationalt ID-kort,« fortæller Christel Grip, pressechef for Swebus.

Hos Swebus er der imidlertid frustration over, hvad man oplever som uklare regler. Ligesom Gråhundbusserne scanner Swebus ikke passagerernes ID-kort.

»Det er identitetskrænkende, og vi er også bange for, at det ville bryde med love, vi har i Sverige. Så vi tjekker på stedet, at de har id med. Men vi oplever reglerne som uklare,« siger Christel Grip.

Swebus har i modsætning til Gråhundbus oplevet en stigning i antallet af passagerer især på de korte strækninger fra København og Kastrup til Malmø, Lund og Helsingborg. Det gælder både mandag og i forhold til reservationer resten af ugen.

Skal syge rejsende afvises ved manglende id?

Hos John's Turistfart har der mandag morgen været en afgang fra Bornholm mod København, som er forløbet planmæssigt. Direktør John Jalkiewicz er imidlertid meget frustreret over de nye regler, da busselskabet hver dag kører mange patienter fra Bornholm til behandling i København.

»Hvis de ikke har gyldigt id med, skal vi så afvise dem, eller skal vi tage dem med og risikere en bøde på 50.000 kroner?« spørger han.

John Jalkiewicz har svært ved at gennemskue reglerne, men han har sagt til sine chauffører, at de skal sikre sig, at passagererne har id-kort, som er udstedt af en offentlig myndighed med billede på.

»Det er op til chaufførerne at tjekke de rejsendes id. Vi gør det, så godt vi nu kan,« siger han.

Ligesom Gråhundbus og Swebus bliver passagerernes id ikke scannet og gemt.