Bush redder en allieret

Plamegate-skandalen i USA nåede i går nye højder. Vicepræsidentens ex-rådgiver, Lewis Libby, slipper for at skulle i fængsel, efter han har fået sin fængselsdom annulleret af præsidenten.

Lewis Libby slipper for at komme i fængsel. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

Det overraskede i går de fleste tæt på Det Hvide Hus, at præsident Bush allerede halvandet år før sit embeds udløb valgte at strege Lewis "Scooter" Libbys 30 måneders fængselsdom. Han er dømt for at have misinformeret og forhindret efterforskningen i den såkaldte Plamegate-skandale, hvor navnet på en CIA-agent blev lækket. Nu skal den velhavende Lewis Libby "blot" betale en kvart million dollars i bøde.

Bush's beslutning er sandsynligvis fremrykket, fordi Lewis Libby netop har tabt en appel om at få sin fængselsstraf udsat, indtil hans ankesag kommer for retten. Han havde allerede fået fangenummer 28301-016 og kunne forvente at starte sin afsoning i de kommende uger, skriver Fox News.

Lewis Libby var som vicepræsidentens øverste rådgiver den højest rangerende embedsmand i USA, der er blevet idømt en fængselsstraf siden Iran-contra-skandalen under Ronald Reagan-administrationen.

Forfatningsmæssig ret

I USA har præsidenten en forfatningsmæssig ret til at benåde eller nedsætte straffen for en hvilken som helst person straffet i det amerikanske retsvæsen.

Bush's kritikere var hurtigt ude og fordømme hans handling. New Yorks senator og præsidentkandidat, Hillary Clinton, kalder afgørelsens et eksempel på, at den nuværende administration betragter sig selv og dens ideologi for at stå over lands lov og ret.

Demokraternes partiformand i Californien brugte et lidt mere konkret ekspempel i sin kritik:

- Paris Hilton har afsonet mere tid bag tremmer end Scooter Libby.

"En landsforræder"

CIA-agentens mand, Joe Wilson, siger til CNN, at Lewis Libby er en simpel landsforræder.

Hans kones identitet blev ifølge kritikere afsløret, fordi han skarpt har kritiseret Bush-administrationen for at fordreje beviser for, så invasionen af Irak kunne retfærdiggøres.

George Bush's egen begrundelse for at omstøde dommen mod ex-rådgiveren er, at dommen er overdrevet og han så rigeligt har udstået sin straf - på trods af at han ikke har tilbragt en eneste dag bag tremmer.

Tiden vil vise, om Bush's omstødelse vil gøre ham endnu mere upopulær i den amerikanske befolkning end han allerede er. Popularitetsmålinger viser, at han er den mest upopulære præsident siden Richard Nixon.

Da præsident Nixons efterfølger, Gerald Ford, i 1976 benådede sin tidligere præsident, skabte det så meget vrede i befolkningen, at republikanerne måtte glemme alt om at vinde det efterfølgende præsidentvalg.