Burger King åbner fastfood-sauna i Finland

I den finske hovedstad, Helsinki, kan man nu kombinere fastfood og meget varm luft i Burger Kings nye sauna. Det er den seneste tilføjelse til finnernes århundredlange kærlighedsaffære med saunaen, der spiller en vigtig rolle.

Finnerne har taget deres kærlighed til den brandvarme sauna til et nyt niveau: Der er plads til op til 15 personer i denne nye Burger King-sauna i Helsinki, hvor der er garanti for, at maden ikke bliver kold. Foto: Roni Rekomaa Fold sammen
Læs mere

Har du altid drømt om at indtage en Whopper Jr. med fritter i en temperatur på 70-80 grader omgivet af nøgne venner, familie eller kolleger?

Hvis ja, har Burger King nu lanceret det helt rigtige tilbud til dig. Godt nok kan sauna og burgere ikke kombineres i alle kædens restauranter – indtil videre gælder det kun et enkelt sted i Helsinki.

Saunaen, der ligger i Burger Kings afdeling i Mannerheimintie i den finske hovedstad, kan lejes i tre timer ad gangen for 250 euro eller lige knap 2.000 danske kroner. Til gengæld kan man være op til 15 mennesker, som i selve saunaen kan få leveret alt fra Burger Kings menukort samt forlyste sig med både TV og Playstation.

Derudover er der adgang til en tilstødende lounge, hvor der er et køleskab med drikkevarer, når tørsten med en vis forudsigelighed melder sig, samt naturligvis brusefaciliteter.

Saunarestauranten vandt i begyndelsen af maj en tredjeplads i analyse- og konsulentfirmaet Euromonitors konkurrence om nye koncepter inden for såkaldt food service og blev blandt andet fremhævet som eksempel på, hvor hård konkurrencen på netop dét marked er blevet.

Burger King-saunaens website fortæller, at den er perfekt til »sociale sammenkomster, arbejde eller fødselsdagsfester«, og Finland har da også en særegen saunakultur og tradition for at mødes i saunaen.

Vigtige for selvforståelsen

Saunaen og dens fætter, dampbadet, kender man fra de fleste kulturer, og særlig romerne gjorde i sin tid disse bade til lidt af en videnskab.

I Europa var saunaer i forskellige varianter udbredt over hele kontinentet indtil 1500-tallet. Ikke mindst fordi det var en simpel måde at blive ren – eller i hvert fald renere – på i en tid uden adgang til rindende vand. Men efter reformationen forsvandt de fra det meste af kontinentet og blev kun bibeholdt i områder af Skandinavien samt Rusland.

Da nationalismen og drømmen om uafhængighed fra Sverige og Rusland bredte sig i Finland i 1800-tallet, kom særlig saunaerne til at spille en rolle i den nationale selvforståelse.

I det episke nationaldigt Kalevala, Heltenes Land fra 1835 indgår saunaen hyppigt, og da antallet af saunaer i tiden efter Anden Verdenskrig var dalende, stiftedes Det Finske Saunaselskab, som havde til hensigt at genrejse praksissen, skriver forfatter og saunaekspert Mikkel Aaland i artiklen »Finsk sauna: Historien om det nordiske bad«.

I dag har finnerne tydeligvis ikke forkastet saunaen. Ifølge BBC har landet mere end tre millioner saunaer til landets godt fem millioner indbyggere, og dets borgere får nu altså også mulighed for at kombinere traditionel finsk badekultur med amerikansk burgergastronomi.